Početna ŽUPANIJA MLADI IZVIĐAČI IZ UDRUGE ZARUS Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zadarsku županiju

MLADI IZVIĐAČI IZ UDRUGE ZARUS Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zadarsku županiju

FOTO: Zadarska županija

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Dom Zadarske županije. Mladi izviđači iz Udruge izviđača Zarus predali su županu Božidaru Longinu Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz Linza, a preuzeo ga je Savez Izviđača Hrvatske. Primopredaji Betlehemskog svjetla u Zadarskoj županiji pridružio se i nadbiskup zadarski msgr. Milan Zgrablić sa suradnicima.

Posvuda u svijetu Betlehemsko svjetlo simbol je mira, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća.  Svjetlo je ove godine u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh, a potom je preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Austriju.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi od 1992. godine, a pokrovitelj tog događaja od tada je Hrvatski sabor.

„U ovim izazovnim vremenima potrebno nam je Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, nade i optimizma. Posebno se to, više nego ikad, odnosi na Svetu zemlju odakle nam i dolazi Betlehemsko svjetlo, koja je poprište teških ratnih sukoba te se nadamo se da će i tamo što prije zavladati mir“, poručio je župan Longin zahvalivši mladim izviđačima i njihovim voditeljicama na sudjelovanju u ovoj, hvalevrijednoj inicijativi.

„Vama i svima u Zadarskoj županiji želimo da ovo Betlehemsko svjetlo donese nadu i mir. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti ljubav, prijateljstvo i mir među ljudima“, istaknuli su mladi izviđači.

I ove godine Savez izviđača Hrvatske pripremio je posebnu mobilnu aplikaciju. Aplikacija će prikazivati sva mjesta (gradove, općine, institucije, domove) u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju. Na ovaj način moći ćemo vidjeti kako se svjetlost i poruke mira šire Hrvatskom iz sata u sat.