Početna HRVATSKA MURTER U KARANTENI: 8 zaraženih, više od 30 s visokom temperaturom

MURTER U KARANTENI: 8 zaraženih, više od 30 s visokom temperaturom

Otok Murter je novo žarište zaraze koronavirusom. U toj je općini 8 osoba pozitivno na koronavirus, a 30-ak osoba je u izolaciji, s visokom temperaturom. Općina je zatražila uvođenje karantene, jer su se pozitivne osobe u vrijeme inkubacije neometano kretale. Nacionalni stožer odobrio je tu mjeru, potvrdio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

‘‘Nama se u ovom trenutku čini da, dok ne vidimo što je s tih 30 koji imaju temperaturu i što se događalo tamo. Neki kažu da su se družili u nekom lokalnom kafiću. Dok se to ne riješi, nama se čini opravdana mjera da se zatvori, a nakon toga kad se snimi situacija ćemo znati ima li smisla da se zatvori ili ne“, kazao je Capak

Načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov stanovnike je zamolio za razumijevanje. Aktivirana je civilna postrojba koja će potrebitima nositi lijekove i hranu.

“Donio sam odluku da je od 12 sati na snagu stupa zabrana svih kretanja, osim u dućan. Svi će biti pregledavani od strane civilne zaštite, tko ide gdje. Dakle nam šetanja i sl. Makar, ljudi se stvarno drže uputa. Ja sam imao problem s ocem, ali i on je doma sad”, kazao je načelnik.

Još uvijek se ne zna tko je bio nulti pacijent na Murteru. Turčinov kaže kako su imali više dojava da su stranci, možda čak i da je nulti pacijent došao iz Zagreba. „Ne možemo to potvrditi, ali činjenica je da je zaraza došla iz jednog lokalnog kafića”, rekao je Turčinov.