Početna LIFESTYLE Na Međunarodni dan muškaraca pričamo o važnosti zdravlja i pravovremenih pregleda

Na Međunarodni dan muškaraca pričamo o važnosti zdravlja i pravovremenih pregleda

Međunarodni je dan muškaraca, a tim povodom bavimo se godišnjim događajem poznatom pod nazivom „Movember“.

Svakog studenog međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, a jedna od njih je rak prostate. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.

Urolog, doktor Boris Poljak iz Poliklinike Kranjčec pojašnjava kako je ova bolest najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina:

Sa dobi raste i incidencija. Preporuke su da se nakon 50. godine rade redovne kontrole. Kod onih muškaraca koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno je obaviti preglede i ranije, nakon 40-te godine života“, pojašnjava doktor Poljak.

Dodaje kako simptomi mogu i ne moraju postojati:

„Obično se simptomi javljaju kod bolesnika koji imaju uznapredovalu bolest, primjerice kostobolja koja je znak proširene bolesti. Međutim, simptomi se mogu javiti i kod bolesnika kod kojih bolest još nije uznapredovala i to u smislu otežanog mokrenja i erektilne disfunkcije. Ako se radi o bolesti koja je unutar prostate i nije se proširila dalje, to se u pravilu liječi operativnim zahvatom ili zračenjem što je najčešće dovoljno“, kaže doktor Poljak.

Ističe kako su mlađi muškarci svjesniji važnosti pregleda jer se o tome u zadnje vrijeme puno više priča.

Doktor Poljak svim muškarcima poručuje da vode računa o svom zdravlju i obave potrebni urološki pregled.

Pustite brk, pregledajte zvrk i sretan vam Međunarodni  dan muškaraca.