Početna VIJESTI „NAŠI PRELETI ZA HRVATSKU“ Legendarni ratni piloti se na rođendan Aerokluba Zadar...

„NAŠI PRELETI ZA HRVATSKU“ Legendarni ratni piloti se na rođendan Aerokluba Zadar prisjetili anegdota iz Domovinskog rata

Aeroklub Zadar u povodu 75. obljetnice osnutka i 30. obljetnice povijesnog preleta hrvatskih pilota sinoć je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizirao predavanje „Naši preleti za Hrvatsku”, na kojima su o hrvatskim pilotima i zrakoplovstvu govorili umirovljeni piloti Danijel Borović, Ivan Selak, Ivica Ivandić i  Ljerka Perešin.

Predsjednik Aerokluba Zadar Ivica Stručić podsjetio je kako su ga osnovali gimnazijalci predvođeni Vladimirom Popovom i Nevenom-Bracom Tokićem 18. svibnja1947. godine. Od tada do danas to je jedina takva udruga u Zadru i županiji. Kroz klub su prošle  brojne generacije padobranaca i motornih pilota, avio i raketnih modelara, promovirajući ime kluba kroz brojna natjecanja.

– Najveći uspjeh je entuzijazam koji je održao klub dio danas. Obilježavamo sve značajne podvige s područja naše domovine, važne prelete tijekom ratnih zbivanja. Svatko tko se u to razumije zna da su preleti borbenim avionima u ratu, bez ikakve podrške, vođenja i motrenja, nedovoljnim telekomunikacijama, s ograničenim količinama goriva i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, značajni poduhvati. Piloti su se odazvali pozivu domovine i svoje savjesti, a neki poput Rudolfa Perešina položili su svoj život, rekao je Stručić.

Borović, Selak i Ivandić prisjetili su se različitih anegdota iz vremena Domovinskog rata.  Nakon Perešina, koji je iz Bihaća odletio za Klagenfurt, njih trojica također su avionima otišli s istog aerodroma i sletjeli u Pulu, Split i Pleso.

– Nakon dva posljednja prelete ostale je živjeti poruka „Uvučeno-neutralno-konus”, koju sam rekao Ivandiću. Kad je on odgovorio da je u redu, to mi je bio signal da idem preko Drine u Zagreb, prisjetio se Selak.

Uzvanicama su na organizaciji događanja zahvalili prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i udovica pokojnog Rudolfa Perešina Ljerka, koja je pozvala sve nazočne da rade na promociji zvanja pilota među mladim ljudima.