Početna KULTURA NOĆ MUZEJA Arheološki muzej pripremio bogat program

NOĆ MUZEJA Arheološki muzej pripremio bogat program

Nakon dvije digitalne Noći muzeja pozivamo vas da se, ovaj put, nađemo na starom mjestu i to u Arheološkome muzeju Zadar na Trgu opatice Čike 1 i u Muzeju ninskih starina AMZd na Trgu Kraljevac 8 u Ninu. 

Muzej je osim niza izložbi, priredio više programa u kojima možete sudjelovati i zato ako imate neku staru arheološku priču, želite ispisati brodsku konstrukciju na 3D pisaču i izraditi brod koji se šije ili možda sagraditi muzej po vašoj mjeri, pridružite nam se u petak, 27. siječnja 2023. Program započinje u 18.00. Posjetitelji koji podijele s nama svoje utiske o tome zašto su im muzeji važni mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti najpopularnije naušnice iz Visočana!

“Za ovu smo priliku organizirali besplatan prijevoz autobusom u Nin gdje ćemo obići arheološke lokalitete i sudjelovati u programu Muzeja ninskih starina AMZd. Na putovanje se kreće, uz pratnju kustosa Muzeja Vladimira Kusika, sa starog autobusnog kolodvora na zadarskom poluotoku (Liburnska obala) u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21.00. Molimo sve zainteresirane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 – 613.” kažu organizatori. 

PROGRAM

IZLOŽBA 18.00 – 01.00 

Deset od sto devedeset

Riječ je o retrospektivnoj izložbi postavljenoj 2022. godine povodom obilježavanja 190. rođendana Arheološkoga muzeja Zadar. Izložba donosi izbor programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima Arheološkoga muzeja Zadar unutar posljednjeg desetogodišnjeg razdoblja, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi djelatnici Muzeja.

IZLOŽBA 18.00 – 01.00 

 Virtualnih Deset od sto devedeset

Posjetiteljima Noći muzeja retrospektivnu izložbu Deset od sto devedeset predstavit ćemo i u virtualnom obliku. Ova izložba, kroz izbor digitalnih programa ostvarenih u muzejskim djelatnostima,  ne daje samo presjek rada nego pruža i uvid u primjenu suvremenih tehnologija u AMZd tijekom posljednjeg  desetljeća.

IZLOŽBA 18.00 – 01.00

Kud’ plovi ovaj brod? / Miona Miliša, Filip Rogošić i Irena Radić Rossi

Arheološki predmeti prezentirani na izložbi pronađeni su na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje na kojem je otkrivena i olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. st. pr. Kr. Na nalazištu je pronađeno oko 130 amfora i pedesetak vrčeva. Restaurirana keramika prezentirana je na izložbi zajedno s videomaterijalima i fotomaterijalima s podvodnih istraživanja lokaliteta kao cjelovita priča.

MUZEJSKA AKCIJA  18.00 – 01.00 

Ispričajte nam priču / Martina Rajzl, Robert Maršić, Dušanka Romanović, Dino Taras, Majda Dadić, Vladimir Kusik, Slavko Šarčević i Jelena Vekić Bašić

U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata – vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Zadru iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

RADIONICA 18.00 – 00.00

Muzej po mjeri djeteta / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić

Prije tri godine izradili smo stalni postav. Ove godine imamo priliku izgraditi muzej. Sami se ne usudimo upustiti u tako zahtjevan projekt, stoga vas pozivamo da nam se pridružite. Materijale, alate, boje imamo. S veseljem očekujemo prijedloge kako bi muzej mogao izgledati i što bi sve trebao sadržavati da bi bio po mjeri djeteta.  

PREZENTACIJA 18.00 – 01.00

Digitalna građa Muzeja putem ispisa na 3D pisaču / Dino Taras

U suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar upoznajemo javnost s artefaktima koji su najčešće u muzejskim vitrinama prezentirani putem manjih, ispisanih modela. Također, posjetitelji će imati priliku vidjeti što sve arheolozi iskopaju na morskom dnu i kako izgledaju ostatci brodske konstrukcije na lokalitetima u Zatonu i na Pagu (Uvala sv. Nikole) nakon što se ukloni sediment pod kojim su nađeni.

NAGRADNA IGRA 18.00 – 01.00 

Zašto su vam muzeji važni? / Odjel za marketing i odnose s javnošću

Sudjelujte u nagradnoj igri i osvojite najpopularnije naušnice! Dođite u Muzej, napišite zašto su vam muzeji važni, a najbolji (najsadržajniji, najkreativniji) osvrt objavit ćemo na našim društvenim mrežama i nagraditi replikom naušnica iz Visočana. 

MUZEJ NINSKIH STARINA AMZd

Trg Kraljevac 8, Nin

STRUČNO VODSTVO 18.00 – 21.00

Noćna pustolovina u Ninu / Vladimir Kusik

Pridružite nam se u noćnom obilasku arheoloških znamenitosti Nina od prapovijesti do novog vijeka. Kroz vodstvo po Muzeju ninskih starina AMZd i arheološkim lokalitetima u Ninu, upoznat ćemo vas sa životom u važnom naselju Liburna, rimskom gradu Enoni i jednom od središta srednjovjekovne hrvatske države.

Arheološki muzej Zadar za tu je priliku organizirao besplatan prijevoz autobusom u Nin. Na putovanje se kreće, uz pratnju kustosa Muzeja Vladimira Kusika, sa starog autobusnog kolodvora na zadarskom poluotoku u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21.00. Molimo sve zainteresirane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 – 613.

IZLOŽBA 18.00 – 23.00

Religije kamenog doba / Natalija Čondić i Ivor Karavanić 

Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkihzajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor. Svrha je izložbe traganje za prapočetcima religioznog načina mišljenja, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije.

MUZEJSKA AKCIJA  18.00 – 23.00 

Ispričajte nam priču / Martina Rajzl, Robert Maršić, Dušanka Romanović, Dino Taras, Majda Dadić, Vladimir Kusik, Slavko Šarčević i Jelena Vekić Bašić

U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata – vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Ninu iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

IGRAONICA 18.00 – 23.00

Serilija – liburnski brod / Dušanka Romanović, Nikola Budimir i Jelena Vekić Bašić

Da postoje različite vrste brodova – znamo. Ali znamo li da postoje brodovi koji se mogu sašiti?  Prvi takav brod pronađen je u Zatonu šezdesetih godina 20. st., a njegova djelomična rekonstrukcija izložena je u Muzeju ninskih starina AMZd. Upravo jednom takvom šivanom brodu – seriliji – posvećena je ova igraonica. Pridružite nam se i napravite i vi svoj prvi šivani brod!