Početna VIJESTI NOVA ODLUKA GRADONAČELNIKA DUKIĆA Plaće će porasti sukladno stupnju obrazovanja

NOVA ODLUKA GRADONAČELNIKA DUKIĆA Plaće će porasti sukladno stupnju obrazovanja

Gradonačelnik Branko Dukić na današnjem je kolegiju najavio i povećanje plaća svim zaposlenicima gradskih ustanove, gradske uprave, ali i njihovim direktorima i ravnateljima. Kaže kako ova odluka nije bila odgađana zbog političkih razloga, već se, o ovom egzistencijalnom pitanju, trebalo pristupiti nakon donošenja odluke o proračunu. Problem je odlazak kadrova, plaće nisu adekvatne stupnju obrazovanja, došle su inflacija i poskupljenje, a posebno s dinamikom potreba za djelatnicima u realnom sektoru taj problem došao je do još većeg izražaja.

 „Nama u gradskoj javnoj upravi proteklih par godina je realnost odlazak kadrova. Gradske tvrtke i ustanove odavno plaćama nisu konkurentne onima na realnom tržištu rada. Plaća diplomiranog radnika, ekonomista i ostalih strukovnih područja visoke stručne spreme u zadarskoj javnoj upravi na razini je srednje stručne spreme u realnom sektoru zato je deplasirano govoriti o uhljebljivanju kada na nekim natječajima imamo neprekidno otvorena radna mjesta. Pojedina trgovačka društva već su podigla plaće zaposlenicima, ovisno o mogućnostima ići ćemo u nova povećanja“, najavio je gradonačelnik.

Vatrogascima bi plaće trebale rasti 20 posto, zaposlenicima gradskih tvrtki i ustanova te zaposlenicima gradske uprave 12 posto.

U zadnjih nekoliko mjeseci vodili su se pregovori sa sindikatima Liburnije, Nasada i Čistoće, a Vodovod je pred potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Za mjesec dana bit će poznati rezultati razgovora i iznosi koje će biti potrebno izdvojiti za povećanje.

„Plaće će rasti i direktorima i ravnateljima. Iznosi njihovih plaća nisu se mijenjali dugi niz godina zbog čega smo ove godine donijeli novu odluku o povećanju. Njihova plaća, s ovim povećanjima, bila bi u drugom platnom razredu. Zato je donesena odluka o novoj maksimalnoj bruto plaći“, dodao je.

Obzirom da su do sada imali pravo na najvišu bruto plaću od 14.750 kuna, koja bi sada porasla na 18.000 kuna, govori se o rastu od 20 posto. Na taj iznos treba dodati i dodatak na godine radnog staža od 0,5 posto. Direktori s najviše godina staža i do sada su imali oko 30 posto veću bruto plaću, a primijene li se dodaci na novi iznos, onima s najvišim stažom, plaća će iznositi preko 3000 eura.