Početna VIJESTI NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE Zatvaraju se restorani, kafići, teretane….

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE Zatvaraju se restorani, kafići, teretane….

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove epidemiološke mjere koje bi trebale suzbiti epidemiju koronavirusa.

Mjere su na snazi od subote, 28. studenog, do ponedjeljka, 21. prosinca.

Nema pireva, na javnim događanjima do 25 osoba

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti. Na pogrebima smije biti najviše 25 osoba.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se graničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja  alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obvezna je dezinfekcija svih površina u zgradama. U javnom prijevozunajviša popunjenost do 40 posto, maske obvezne. Dopušten je rad trgovinama i trgovačkim centrima, uz stroge epidemilološke mjere.

Zatvaraju se kafići, restorani, teretane

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina “hoteli i kampovi” koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. Škole stranih jezika i teoretski dio autoškole isključivo online, dok praktični dio autoškole može se održavati ali uz poštivanje epidemiloških mjera.

Preporuka da se misna slavlja prenose putem radija i televizije, ograničenje je od 25 ljudi na misama. Preporuka rada od kuće, rada u smjenama