Početna LIFESTYLE Obilježavanjem Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22.09. vožnje javnim gradskim biciklima...

Obilježavanjem Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22.09. vožnje javnim gradskim biciklima u Zadru potpuno besplatne za sve!

Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti, koji se održava svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Ovogodišnjom temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Ugljičnu neutralnost možemo postići kombiniranjem metoda, što uključuje smanjenje emisija ugljika kroz rješenja s niskim ili nultim emisijama za javni i osobni prijevoz, kao i pješačenje i bicikliranje.

Grad Zadar, povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22.09., osigurava vožnje javnim gradskim biciklima u Zadru potpuno besplatno za sve.

Time će, neovisno radi li se o postojećim ili budućim korisnicima, građani moći sudjelovati u obilježavanju svih 7 dana Europskog tjedna mobilnosti vozeći se na dva kotača.

Najpovoljniji i najjednostavniji prijevoz koji značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem sve je više prepoznat kao dopuna gradskom prijevozu za odlazak na posao, na fakultet, za rekreaciju ili obavljanje svakodnevnih obaveza.

Grad Zadar kao pokrovitelj besplatnih vožnji u tom periodu, poziva sve građane da koriste klasične ili električne javne gradske bicikle, a sve što je potrebno učiniti prije vožnje je preuzeti nextbike aplikaciju (App store trgovina /Google Play trgovina) i aktivirati svoj račun.

Više informacija o nextbike sustavu javnih bicikala dostupne su na www.nextbike.hr/hr/zadar/