Početna VIJESTI Obilježena 30. godišnjica osnutka Općine Sukošan

Obilježena 30. godišnjica osnutka Općine Sukošan

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljena je 30. godišnjica osnutka Općine Sukošan i Dan općine kojim se ujedno obilježava obljetnica obrane Sukošana i Debeljaka u Domovinskom ratu.

Svečanoj sjednici u sukošanskom društvenom domu nazočili su, uz ostale, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković, ravnatelj uprave u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik Rade Šimičević i brojni drugi uzvanici.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić istaknuvši kako Sukošan s mjestima Debeljak, Gorica i Glavica čini jednu aktivnu zajednicu u kojoj će se nastaviti s ujednačenim  razvojem i daljnjim osuvremenjivanjem komunalne i društveno-kulturne infrastrukture.

Načelnik Ante Martinac osvrnuo se na najvažnije općinske projekte, naglasivši kako se svih 30 godina postojanja općine težilo glavnom cilju – ujednačenom rastu kvalitete življenja u svim naseljima.  

„Dovršena je vodovodizacija, imamo dječja igrališta i asfaltirane ceste i nogostupe u svim naseljima. Obnovljena je i mjesna riva, a s istim će se radovima početi i u Maloj Makarskoj. Debeljak će dobiti novi vrtić, a uspjeli smo ishoditi sredstva za nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i rekonstrukciju vodovodne mreže“, najavio je Martinac.

Župan Božidar Longin je pak naglasio kako je Sukošan aktivna općina s raznolikim projektima. Kao i u većini županije i u Sukošanu je turizam glavna gospodarska grana, koja se širi i prema unutrašnjosti.

„Cilj nam je maksimalno produljenje sezone, a turizam zahtjeva kvalitetnu komunalnu infrastrukturu. Tako je Županijska lučka uprava ove godine dovršila oko 1,3 milijuna eura vrijedan projekt rekonstrukcije obalnog pojasa u mjesnoj luci Sukošan, a naša se Županijska uprava za ceste prošle godine pobrinula za izgradnju nogostupa uz lokalnu cestu u Debeljaku. Mogu i najaviti kako će osnovna škola u Sukošanu biti nadograđena za dodatnih osam učionica kroz financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, kazao je župan dodavši da su u prošloj godini isplaćene 44 naknade za novorođenčad iz Općine Sukošan, po čemu je ona na trećem mjestu od općina u Zadarskoj županiji.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, uz čestitke povodom 30. obljetnice utemeljenja općine, istaknuo je kako se u ovakvim prigodama posebno treba prisjetiti svih onih koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli razvoj općine.

„Vjerujem kako se na cijelom području općine ostvaruju zamisli i ideje koje idu na boljitak žitelja četiri sukošanska naselja. Osim nove zgrade DVD-a, uz našu su potporu uređena i dva vrtića, a financijski participiramo u 12 milijuna eura vrijednom nastavku projekta Aglomeracije Bibinje – Sukošan. Hrvatska se danas uzima kao primjer razvoja i uspjeha na svom europskom putu koji nam je omogućio da rastemo brže i da naše općine danas imaju razvojne prilike veće nego ikad“, poručio je ministar.

Na svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja koja su od udruga zaslužili mlađi pioniri NŠK Zlatna Luka, papaline NŠK Zlatna Luka, Moto klub Kasijan – Sukošan, MNK Sukošan, Sportski centar Torba – Debeljak te pojedinci – Ivan Pavić, Andrija Dević, Ante Nadinić Bacalja i Antonio Ante Pavić.