Početna VIJESTI Obilježeno 200 godina primaljstva u Zadru

Obilježeno 200 godina primaljstva u Zadru

Dana je obilježena 200. obljetnica primaljstva u Zadru. Prigodna program održan je u Perivoju Gospe od zdravlja, ispred poprsja Ante Kuzmanića. Tom prilikom ravnateljici Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru, Aniti Basioli svečano je uručena „Zbirka odluka i propisa kojima je 1820.godine utemeljena primaljska škola u Zadru“. Profesorica Basioli istaknula je kako su ponosni na dugu povijest primaljstva u Zadru:

„Nastavljamo dugu tradiciju i činit ćemo sve da nastavimo još bolji i jači. Apsolutno smo ponosni i radi se o školi koja jedina u Hrvatskoj ima ovako drugu tradiciju. U tom tonu ćemo nastaviti i u novoj školi, nadam se već 2023.godine“, rekla je Basioli.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je Medicinska škola naša ogromna perspektiva te se s njom zaokružuje priča oko zdravstva u našoj županiji:

„To je postao regionalni centar kompetentnosti i vrlo smo ponosni na njih. U ovom mandatu dovršit ćemo novu školu i siguran sam da će puno kvalitetnih kadrova izaći iz te škole te nastaviti tradiciju Ante Kuzmanića“, rekao je Longin.

Na bogatu prošlost osvrnuo se i doktor Petar Lozo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar.

„To su stvari koje bi svaki građanin Zadra trebao znati, a svaki učenik biti ponosan jer to je najstarija primaljska škola u Hrvatskoj. U vrijeme kad je počela raditi smrtnost djece je bila takva da se nije ni bilježila. Prinos zdravstvenih djelatnika na tom polju, nisu bili samo zdravstveni i demografski već su utjecali na ekonomsku snagu i općenito razvoj društva“, zaključuje Lozo.