Početna SPORT ODLAZAK VELIKANA Preminuo Romano Bajlo, ikona zadarskog veslanja

ODLAZAK VELIKANA Preminuo Romano Bajlo, ikona zadarskog veslanja

U 77. godini života napustio nas je legendarni trener Jadrana Romano Bajlo, objavio je Veslački klub Jadran. U plejadi trenera Jadrana, ostavio je najdublji, neizbrisiv pečat, kao tvorac svih značajnih Jadranovih odličja te postao simbol struke i poštena, teška rada. Uz pokojnog predsjednika Matu Marlaisa najznačajnija ličnost u proteklih pedeset godina povijesti Veslačkog kluba Jadran.

U 115 godina dugoj povijesti Veslačkog kluba  ”Jadran” više od 35 godina obilježeno je uspjesima kojima je glavni pokretač bio trener Romano Bajlo.

Još kao veslač od 1965. godine, zajedno sa svojim bratom Josipom – Bepom Bajlom postao je jedan od simbola ”Jadrana”. U svojim veslačkim danima, kada je Klub prolazio kroz jedno teško razdoblje, braća Bajlo su svojim rezultatima, kao prvi ”Jadranovi” olimpijci, okrenula novu stranicu u povijesti Kluba čime je počelo jedno razdoblje kontinuiranih uspjeha koje traje gotovo pola stoljeća, sve do današnjih dana.

Od samog početka njegovog trenerskog djelovanja došlo je do pokretanja masovnosti u klubu što je rezultiralo da je kroz njegovu trenersku karijeru dugu 35 godina kroz ”Jadran” prošlo blizu 6000 zadarske djece koja su svojim rezultatima ostavili dubok trag kako na domaćim tako i na međunarodnim natjecanjima.

Pod vodstvom trenera Romana Bajla, od 1975. godine veslači ”Jadrana” nastupili su na pet Olimpijskih igara, 17 seniorskih svjetskih prvenstava te 25 juniorskih svjetskih prvenstava. Na svim tim natjecanjima veslači ”Jadrana” uspjeli su osvojiti medalju bilo u klupskim ili kombiniranim posadama sa drugim klubovima od čega je najznačajniji rezultat osvajanje brončane medalje Branimira Vujevića u hrvatskom osmercu na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000.

Foto: Arhiva VK Jadran

U dva nastupa na Mediteranskim igrama osvojene su jedna zlatna, jedna srebrna i jedna brončana medalja. Na Svjetskim prvenstvima seniora do 23 godine odnosno bivšem Nations cupu u 15 nastupa osvojeno je 5 zlatnih i 4 brončane medalje. Na Prvenstvima Balkana osvojeno je 7 zlatnih, 5 srebrnih i i 4 brončane medalje.

Pored nastupa na međunarodnim natjecanjima na Prvenstvima Hrvatske i bivše Jugoslavije veslači ”Jadrana” u proteklih 35 godina osvojili su ukupno 174 naslova prvaka u različitim disciplinama i  kategorijama od mlađih juniora do seniora.

Tijekom svih ovih godina trener Romano Bajlo posebnu je pozornost davao veslanju kraljevske discipline u veslanju – osmerca. Tako je  ”Jadranove”  osmerce doveo do nebrojeno pobjeda na regatama od kojih posebno treba naglasiti jedan rekord koji će biti teško nadmašiti, a to su pobjede na Prvenstvima Hrvatske u sve tri kategorije osmerca u istoj sezoni što je mu je uspjelo čak četiri puta. Seniorski osmerac ”Jadrana” 13 je puta od osamostaljenja Hrvatske postao prvakom od čega 10 puta zaredom.

Od početka trenerskog rada Romana Bajla 70 veslača ”Jadrana” postali su reprezentativci Hrvatske i bivše Jugoslavije na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, a gotovo 400 njih osvajalo je medalju i penjalo se na jedno od postolja  na Prvenstvima bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Romano Bajlo dobitnik je Nagrade Grada Zadra za životno djelo te Nagrade Matija Ljubek za životno djelo što dodijeljuje Hrvatski olimpijski odbor.

Tekst: Petar Milin / Veslački klub Jadran Zadar