Početna VIJESTI Održano ocjenjivanje najboljih vina Hrvatska u izboru Vinum Laureatum, udruge Vinum iz...

Održano ocjenjivanje najboljih vina Hrvatska u izboru Vinum Laureatum, udruge Vinum iz Zadra

Iako se ocjenjivanje trebalo održati još u ožujku 2020., a laureati su trebali biti proglašeni na Zadar Wine Festivalu, zbog zabrane okupljanja i odgođenog festivala, ocjenjivanje je prolongirano  te se napokon, uspjelo održati u utorak, 12. svibnja u prigodnom prostoru zadarskog wine & dine restorana Pašta&Svašta, na zadarskom Poluotoku.

Sva vina koja su ušla u odabir 10 najboljih vina Hrvatske u svojim kategorijama, bit će nagrađena prigodnim diplomama, a pobjednici kategorija bit će nagrađeni unikatnom staklenom plaketom, za čiju je izradu bila zadužena zadarska umjetnica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla, koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije. Plaketa prikazuje vinsku čašu okrunjenu lovorovim vijencem, a simbolizira nagrađeno vino (vino sa lovorikama), što je i ime nagrade u prijevodu. Plaketa je izrađena metodom fuzije i stoji na kamenom postolju.

Ujedno će se tijekom narednih mjeseci, u istom prostoru održati radionice sa vinima koja su ušla u odabir 10 najboljih u kategoriji. O radionicama će građani biti pravovremeno, putem medija, obaviješteni.

Najbolja vina Hrvatske po odabiru stručnog žirija:

Pobjednik u kategoriji bijelih suhih / polusuhih vina je iločka vinarija Trs sa Graševinom Dekan (2017.g.), drugo mjesto osvaja Krauthaker sa Graševinom Mitrovac (2018.g.), dok treće mjesto odlazi na otok Korčulu i to vinariji Cebalo za vino Grk (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji ružičastih suhih / polusuhih vina je zadarska vinarija Degarra sa Rosé-om (2018.g.), drugoplasirano vino je Galić Rosé (2018.), a trećeplasirano je vino Meneghetti  Rosé (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji crvenih suhih / polusuhih vina je istarska vinarija Fakin sa teranom Il Primo (2016.g.), drugo mjesto odnosi Gran Teran vinarije Coronica (2016.g.), a treće mjesto odlazi na dubrovačko područje vinariji Crvik sa vinom Vilin ples (2016.g.).

Pobjednik u kategoriji pjenušavih vina je Korak Rosé Brut Nature, drugo pjenušavo vino je Ivančićev Griffin, Dark Side, dok treće mjesto osvaja Koquelicot Kontempo.

Pobjednik u kategoriji desertnih vina je vinarija Miličević sa Izborom prosušenih bobica (2013.g.), drugo mjesto osvaja vinarija Bodren  sa ledenim vinom od sivog pinota , a treće mjesto osvaja vinarija Krauthaker za Izbornu berbu prosušenih bobica.

U kategorijama sjeverne Dalmacije, nagrađeni su samo pobjednici kategorija:

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji bijelih vina je Pošip Prestige Kraljevskih vinograda (2017.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji ružičastih vina je Degarra Rosé (2018.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji crvenih vina je Korlat, Syrah (2014.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji pjenušavih vina je Degarra Primo.

Vinarijom godine sjeverne Dalmacije proglašena je vinarija Boškinac.

I finalno, udruga Vinum će svake godine dodjeljivati nagradu za Vinsku osoba godine sjeverne  Dalmacije, a ove godine tu titulu odnosi Ivan Stiblik, organizator Zadar wine festivala, koji je zadarskoj regiji donio iznimnu promidžbu vinskog turizma.