Početna VIJESTI Općina Bibinje zasad neće tražiti povrat zemljišta darovanog županiji za gradnju Plavo-zelenog...

Općina Bibinje zasad neće tražiti povrat zemljišta darovanog županiji za gradnju Plavo-zelenog centra; U tijeku pripreme za proširenje zone za dodatnih 10 hektara

Na prošloj sjednici Županijske skupštine postavilo se pitanje gdje je nestao Plavo – zeleni centar i ima li šanse da uskrsne? Vijećnica SDP-a Vedrana Mišković upitala je namjerava li Općina Bibinje tražiti povrat zemljišta od Županije te hoće li Županija prekinuti praksu trošenja javnog novca na projekte koje neće izvesti.

Načelnik Općine Bibinje, Šime Sekula kaže kako se pitanje na skupštini taman poklopilo s njegovim nastojanjima da dozna više o izgradnji centra jer su zahtjevi investitora veliki, a zemljište stoji neiskorišteno.

“Još 2013. godine je Općina je darovala Županiji 5 tisuća kvadrata za taj centar i Županija je kasnije ishodovala građevinsku dozvolu koja je istekla. Mi kao Općina zasad ne namjeravamo tražiti povrat zemljišta, međutim ono što sam shvatio na nedavnom sastanku sa županom je da nema sredstava za gradnju centra. Nema u vidu ni natječaja iz kojeg bi mogli povući sredstva  za sufinanciranje jer je riječ o projektu vrijednom 42 milijuna kuna. Pričekat ću još neko vrijeme, ali ako uskoro ne bude naznaka da će se pokrenuti taj projekt ili prenamijeni za nešto drugo, mi ćemo sigurno zatražiti povrat zemljišta”, kaže Sekula.

Također, rekao nam je i kako se priprema proširenje zone Lonići upravo zbog velikog interesa investitora.

“Mi u poslovnoj zoni Lonići više nemamo slobodnih terena i radimo sad na dozvolama za proširenje zone za 10 hektara. Podnijeli smo zahtjev za lokacijsku dozvolu za prometnice. Čim dobijemo lokacijsku dozvolu idemo na glavni projekt – građevinsku dozvolu za prometnice i možemo ići u javnu nabavu za izvođenje radova i širenje zone”, kaže Sekula.

Pojašnjava kako svakodnevno dobivaju upite novih investitora jer se sada u zoni Lonići , uz onu u Poličniku, najviše gradi.  Upravo zbog tog interesa, a uz činjenicu da se na darovanom zemljištu ne radi ništa, Sekula je nedavno održao sastanak sa županom te zaključuje: “ili će se početi graditi centar ili ćemo tražiti povrat zemljišta, a čekat ćemo još maksimalno godinu dana”.

Priča o Centru krenula 2016.godine

Priča o Plavo – zelenom centru u Lonićima krenula je 2016. godine. Mišković je na sjednici  Županijske skuštine podsjetila kako je taj centar prihvaćen kao razvojni program Zadarske županije na sjednici Županijske skupštine u prosincu 2016. godine.

„Prethodno je Općina Bibinje darovala nekretninu veću od 5.000 četvornih metara Zadarskoj županiji, isključivo za izgradnju Plavo-zelenog centra. Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je iste godine, što znači da je istekla“ – rekla je Mišković.

„U veljači 2017.g tadašnji župan Stipe Zrilić, ‘sasvim slučajno’ neposredno prije lokalnih izbora je najavio da je Plavo-zeleni centar, zajedno sa CENT-centrom novih tehnologija u Poličniku, odabran za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva. Procijenjena vrijednost iznosila je 42 milijuna kuna. I gotovo. Najavljeno pompozno i zaboravljeno – kazala je Mišković.  Preko ustanove Inovacija financirala se dokumentacija za Plavo-zeleni centar u iznosu od 82.500 kuna, za natječajnu dokumentaciju, pa je onda potrošeno 339.625 kuna za izradu projektne dokumentacije i plaćeno Gin Company. Za konzultantske usluge Gentius je dobio 37.500 kuna, a onda se uključila i Zadarska županija te s tvrtkom Inovacije i razvoj d.o.o. sklopila ugovor o izradi projektne dokumentacije za projekt Plavo-zeleni centar u iznosu od 148.750 kuna“, rekla jeMišković te nadalje navela:

 „Zajedno s onim što je ugovorila ustanova Inovacija, dovodi do ukupnog iznosa od 608.375 kuna javnog novca, ne računajući troškove prijenosa zemljišta, javnobilježničke, administrativne i druge troškove koji sigurno nisu bili mali „ rekla je Mišković i naglasila da se poslije lokalnih  izbora 2017. Plavo-zeleni centar spominje jedan jedini put u medijima i da nakon toga “nastaje potpuni muk.”

Župan Božidar Longin na skupštini je objasnio da novca za izgradnju centra nema:

„Mi nemamo potrebnih 42 milijuna kuna. Ako nađemo neki izvor financiranja, pokrenut ćemo taj projekt. Od Vlade bismo mogli tražiti 20 milijuna. Dok ne nađemo sredstva, taj projekt stoji ad acta“, rekao je Longin na Skupštini.