Početna ZABAVA Ove srijede u Kino Zoni dvostruki program posvećen izvanrednim ljubavnim dramama!

Ove srijede u Kino Zoni dvostruki program posvećen izvanrednim ljubavnim dramama!

Iz neonom obojenih ulica Hong Konga i svijeta mladih izopćenika, znameniti redatelj Wong Kar-Wai nas kroz Kino Zonu u srijedu 10. travnja vodi u Argentinu gdje uz njegovo još jedno remek-djelo, romantičnu gay dramu ”Happy Together”, pratimo turbulentan odnos prokletih ljubavnika, a zatim na programu kinoteke slijedi jedan od ponajboljih filmova prošle godine, veličanstvena ljubavna drama ”Stranci”!

Lai i njegov dečko Ho iz Hong Konga stižu u Argentinu u potrazi za boljim životom. Njihova iznimno svadljiva veza uskoro se pretvara u nasilan odnos te rezultira nebrojenim prekidima i pomirbama. Kada se Lai sprijatelji s drugim muškarcem Changom, on uviđa uzaludnost nastavka svoje veze s promiskuitetnim Hoom. Chang se, međutim, nalazi na svom vlastitom putovanju pa se Lai i Ho uskoro pronađu daleko od kuće, očajnički usamljeni…

Do filma ”Happy Together” Wong Kar-Wai se među kritikom, gledateljima i strukom već dobrano profilirao kao krajnje inovativan redatelj čiji narativi stvaraju savršenu koheziju s naglašenom stilizacijom, upečatljivom kamerom, glazbom, a nerijetko i eksperimentalnim filmom. Ovo je pak koherentniji, iskreniji film od Wongovih prijašnjih, bez gubitka prepoznatljivog stila i drskosti njegovih ranijih ostvarenja.

Film je među brojnim priznanjima Wong Kar-Waiju donio i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu, a izuzev njegove perfektne režije i već spomenute kamere i produkcijskog dizajna, kritika je najviše hvale uputila i glumačkoj postavi koju predvode Leslie Cheung i Chang Chen, odnosno, Kar-Waijev omiljeni glumac, Tony Leung Chiu-wai. 

Nakon ovog, možemo sad već slobodno reći klasika, na rasporedu su ”Stranci”.

Jedne noći u svojoj gotovo praznoj zgradi u suvremenom Londonu, Adam ima slučajan susret s tajanstvenim susjedom Harryjem, što poremeti ritam njegove svakodnevice. Kako se veza među njima razvija, Adam je zaokupljen sjećanjima na prošlost i biva privučen natrag u predgrađe u kojem je odrastao, i dom iz djetinjstva u kojem njegovi roditelji, izgleda, žive, upravo kakvi su bili na dan kada su umrli, prije 30 godina… 

Potresna i hipnotička priča o gubitku i ljubavi (i svemu između), inspirirana je istoimenim romanom ”Stranci” eminentnog japanskog autora Taichija Yamade dok mu filmska adaptacija britanskog redatelja Andrewa Haigha daje suvremen i osobni pečat. U glavnoj ulozi dominira afirmirani irski glumac Andrew Scott kojeg pamtimo po nastupima u kino hitovima poput ”Spectre”, ali i kao dijaboličnog Holmesova nemesisa profesora Moriratyja u BBC serijalu ”Sherlock”, a jednako uvjerljive izvedbe su pružili i fantastični Paul Mescal (gledali smo ga u vrhunskoj drami ”Aftersun”) te Claire Foy i Jamie Bell u ulogama Adamovih roditelja. 

Ovaj uistinu prekrasan film je uz univerzalno priznanje kritike i publike sakupio i niz priznanja i nominacija poput onih za BAFTA-u, a mnogi će se jednoglasno složiti kako je zaslužio i puno više.

”Happy Together” je na rasporedu u srijedu 10. travnja s početkom od 18.30h dok ”Strance” gledamo od 20.15h. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.