Početna VIJESTI Ove srijede u Kino Zoni pogledajte hrvatsku kinopremijeru Oscarom nagrađenog dokumentarca, ”Summer...

Ove srijede u Kino Zoni pogledajte hrvatsku kinopremijeru Oscarom nagrađenog dokumentarca, ”Summer of Soul!

Poljanom Branka Stojakovića ove srijede odzvanjati će soul, blues, rock, gospel i r’n’b u jedinstvenom dokumentarcu, dobitniku nagrade Oscar, „Summer of soul (or, When the Revolution Could Not Be Televised)!

Tijekom šest tjedana ljeta 1969. u Mount Morris parku u Harlemu, održala se kulturna revoucija, „Harlem cultural festival“, s ciljem vrednovanja kulture crnačke zajednice, nepravedno marginalizirane i svođene u građane drugog reda.

Festival su u kultni status lansirali nastupi Sly and the Family Stone, 5th Dimension, Gladys Knight & the Pips, Nine Simone, Stevieja Wondera, Mavis Staples, Mahalije Jackson te mnogih drugih. Nažalost „Harlem cultural festival“ nije došao do očiju Amerike zbog rasističkih uvjerenja čelnika nacionalnih i privatnih TV mreža, već su snimke ostale zakopane duboko u arhivama, a događaj u sjeni ‘bijelog’ Woodstocka.

Zahvaljujući proslavljenom bubnjaru znamenitog sastava ‘The Roots’, a kasnije i glazbenom producentu te redatelju, Amiru ‘Questlove’ Thompsonu, ove fantastične snimke su nakon 5 desetljeća tame konačno izašle na svjetlo dana i uz briljantnu restauraciju donosi koncertne snimke, intervjue s akterima događaja, izvođačima poput Marilyn McCoo i Billyja Davisa Jr.-a iz grupe 5th Dimension, posjetiteljima, novinarima, poput Charlayne Hunter-Gault itd.

Questlove je filmom proširio granice glazbenog filma i stavio ga u okvir povijesti, politike, kulture i društva dane epohe kasnih šezdesetih te zaslužio 68 nagrada i 48 nominacija, među kojima se ističu nagrada Oscar za najbolji dokumentarac i Grammy za najbolji glazbeni film.

Uoči njegove projekcije u suradnji s ‘Akademijom Dramske Umjetnosti’ prikazujemo vam i kratkometražni dokumentarno eksperimentalni film ”Trafika” Dore Slakoper koji na zanimljiv i dinamičan način prikazuje od javnosti često skriven posao prodavačice u trafici.

U iznimnom događaju i vrhunskoj glazbi možete uživati u srijedu, 22. lipnja, na ljetnoj pozornici Kino Zone (Poljana Branka Stojakovića) od 21 h!

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:00 h.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.