Početna VIJESTI PANONSKI MORNAR Umro Đorđe Balašević

PANONSKI MORNAR Umro Đorđe Balašević

foto: screenshot youtube

Legendarni srpski kantautor Đorđe Balašević umro je u petak u 67.godini. Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a imao je koronavirus i bio je u lošem stanju. Tamošnji mediji prenose kako su liječnici poduzeli sve neophodne mjere liječenja, ali nažalost stanje mu se nije popravilo.

Balašević je rođen 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu.

Gitaru je prvi put zasvirao s 18 godina kada je krenuo pisati i tekstove za koje je vjerovao da se neće nigdje objaviti. S prijateljima iz srednje škole 1977. godine osnovao je glazbenu grupu Žetva s kojom je snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u više od 180 tisuća primjeraka, što je tada bio golemi uspjeh.  Žetvu je napustio 1978. godine i osnovao grupu Rani mraz s kojom je prvi put nastupio u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”.

S pjesmom “Panonski mornar” Rani Mraz je 1978. godine osvojio prvo mjesto na Splitskom festivalu. Nakon odsluženja obaveznog vojnog roka tijekom kojeg nije imao vremena za glazbu, 1982. godine Balašević je započeo samostalnu karijeru.

Pamtit ćemo ga po pjesmama “Ringišpil”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, “Devojka sa Čardaš nogama”, “Ne volim januar” i još mnogim drugima.

Osim pjesama, pisao je i knjige kojih je od 1980. do 2018. godine izdao deset.