Početna VIJESTI Pilot projekt obnove zemljišnih knjiga kreće u Zadarskoj županiji

Pilot projekt obnove zemljišnih knjiga kreće u Zadarskoj županiji

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica jutros je zajedno s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem održao radni sastanak sa sutkinjom ovlaštenom za obavljanje poslova sudske uprave Jadrankom Nižić Peroš. Tema sastanka bila je akcijski plan obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji. 

Unazad nekoliko godina imali smo problema s ažurnosti i efikasnosti obnove zemljišnih knjiga. Reagirali smo na način da smo odobrili zapošljavanje 9 sudskih savjetnika, omogućili predsjednici suda isplatu naknada za prekovremene sate, mijenjali smo Zakon o zemljišnim knjigama kako bi upravo u Zadarskoj županiji dio obnove mogli povjeriti javnim bilježnicima  i to će kao pilot projekt krenuti upravo u Zadrskoj županiji gdje će se za dvije katastarske općine to povjeriti jednoj javnoj bilježnici. Cilj nam je maksimalno ubrzati postupke jer je u čitavoj Hrvatskoj gotovo 25 posto obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji. Jako je veliki interes općina i gradova, sve s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i povlačenja EU – sredstava. Idemo to prioritetno rješavati do kraja godine”, istaknuo je Malenica. 

Ministar Malenica dotaknuo se i slučaja na otoku Ravi gdje postoje problemi na koje stanovnici otoka ukazuju već neko vrijeme.

“Slučaj obnove knjiga za taj otok gdje je bilo određenih problema u samoj katastraskoj  izmjeri i obnovi trebalo bi se rješavati prioritetno kao i Diklo, Crno i Bokanjac”, zaključio je.

foto: noviradio.hr