Početna HRVATSKA PODACI STOŽERA U 10 SATI: Broj zaraženih u Zadarskoj županiji stabilan. 28...

PODACI STOŽERA U 10 SATI: Broj zaraženih u Zadarskoj županiji stabilan. 28 pozitivnih na korona virus.

Brojka zaraženih osoba na području Zadarske županije stabilna je i zadržala se na jučerašnjoj statistici od 28 pozitivnih osoba, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković:

„Od petka imamo 7 novozaraženih osoba što je ukupan broj od 28 osoba na području naše Županije. Jučer smo uzeli 25 uzoraka te smo ih poslali na analizu u kliniku za infektivne bolesti u Zagreb.

Jučer ujutro je dezinficirana kompletna Ortopedska bolnica u Biogradu“, izvijestio je epidemiolog dr. Alan Medić kazavši kako je HZJZ formirao poseban tim epidemiologa samo za Ortopedsku bolnicu u Biogradu koji na dnevnoj bazi analiziraju kontakte te da su do sada obradili oko 300 ljudi.

 „Napravljena je protuepidemijska dezinfekcija cijele bolnice, ona je sada očišćena u cijelosti, radi se čišćenje površina nakon napravljene dezinfekcije, i sada kad dobijemo opremu imamo još ljude, točno 29 djelatnika Ortopedske bolnice koje smo trijažom izlučili da nisu bili u kontaktu sa oboljelima tako da oni mogu startati s radom. Naravno, moramo i njih pripremiti za ovu situaciju, odnosno da ona postane bolnica za lakše COVID 19 pacijente“, kazao je Medić.

„U Zadarskoj županiji u samoizolaciji trenutno imamo 878 osoba, za 784 osobe je istekla samoizolacija, a samo jučer u samoizolaciji je završilo 110 osoba”, izvijestio je Medić.

OB Zadar: 2 pozitivna liječnika i 61 djelatnik u samoizolaciji

O situaciji i zdravstvenom stanju pacijenata na Odjelima kao i o sve težoj borbi s nedostatkom kadra, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina. „Ukupno je do sada uzeto 196 uzoraka na korona virus, 171 uzorak je obrađen. Do danas imamo 28 pozitivnih pacijenta, od toga 17 pacijenata je smješteno u OB Zadar na Odjelu za COVID 19. Od tih 17 jedna je pacijentica na JIL-u, njezino je stanje dosta teško. Još su dva pacijenta na odjelu za COVID-19 i također su u težem stanju, izvijestio je Čulina.

Dobra vijest jest da su do sada potvrđena samo dva pozitivna liječnika na korona virus, dok je nalaz pedijatrice koja je stigla iz Zagreba ponovno pokazao negativne vrijednosti.  Nažalost, korona virus koji se putem zaražene pacijentice iz Biograda te jednog liječnika uselio i u OB Zadar, u samoizolaciju je poslao čak 61 zaposlenika bolnice. „Od tog broja, s današnjim danom, 26 je liječnika, 31 medicinska sestra i 4 ne medicinska djelatnika“, izvijestio je Čulina.

U posljednjih 24 sata zadarska je policija zabilježila 4 kršenja mjera samoizolacije, 5 puta je intervenirano zbog kršenja odredbe o zabrani zadržavanja na javnim mjestima, a sa policijskih nadzornih punktova vraćena je 71 osoba zbog neposjedovanja valjane propusnice, izvijestio je načelnik PU Zadarske Anton Dražina.