Početna GLAZBA Polaznici osnovne glazbene škole sv. Benedikta uspješni na natjecanjima, pripremaju se audicije...

Polaznici osnovne glazbene škole sv. Benedikta uspješni na natjecanjima, pripremaju se audicije za upis novih polaznika

Foto: Pixabay

Osnovnu glazbenu školu sv. Benedikta osnovale su 2008. godine Benediktinke svete Marije, kao institucionalizirani oblik dugogodišnje poduke. Škola djeluje u neposrednoj blizini i benediktinskog samostana i crkve sv. Marije, a ove školske godine broji 129 učenika na osam instrumenata i u dvije predškolske skupine. Iz škole su se pohvalili rezultatima svojih učenika na natjecanjima te najavili i audicije za upis novih polaznika:

Unatoč pandemiji i promjenama modela rada, kad smo cijelu ili dijelove nastave održavali na daljinu, hvala Bogu trenutno radimo uživo, osim pojedinačnih slučajeva samoizolacije, kada tim učenicima omogućujemo praćenje nastave preko interneta u realnom vremenu. Ovakav način rada iziskuje posebne napore i učitelja, i učenika, a također i roditelja, pa iako možemo ustvrditi da smo se u neobičnoj i naizgled nesavladivoj situaciji snašli odlično, što pokazuju i nedavni rezultati.

Škola svake godine omogućuje posebno vrijednim učenicima sudjelovanje na po jednom renomiranom natjecanju. Ove godine bilo je to čak sedam natjecateljica: četiri učenice glasovira, jedna učenica gitare i dvije učenice klarineta.

Naše četiri pijanistice i jedna gitaristica sudjelovale su 2. ožujka 2021. na regionalnoj razini 59. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, jedinog glazbenog natjecanja u Hrvatskoj koje je uvršteno u katalog natjecanja AZOO, na kojem su postigle izvrsne rezultate: Veronika Višnjić natjecala se u III. kategoriji glasovira i osvojila 3. nagradu, Ema Pijaca i Lea Eva Antonina su u II. kategoriji glasovira osvojile 2. nagradu, Petra Ušljebrka je na gitari u II. kategoriji osvojila 2. nagradu, a Ena Tokić u II. kategoriji glasovira 1. nagradu, čime se, kao prva u povijesti škole u disciplini glasovir, plasirala na državnu razinu istoga natjecanja. Za uspjeh ovih učenica zaslužne su njihove učiteljice i učitelj: Emu i Leu Evu pripremala je učiteljica Zorica Bruketa, prof. savjetnik, Veroniku i Enu učiteljica Tatjana Jergan Botunac, prof. mentor, a Petru učitelj Hrvoje Šteko, prof.

Na globalnom natjecanju PaMus Flow, koje se od 1. do 10. ožujka 2021. odvijalo putem snimki, sudjelovale su dvije učenice klarineta: Kate Lenkić i Petra Perić, i obje su osvojile prvu nagradu, s napomenom da je Petra po bodovima bila najbolja u svojoj kategoriji, čime je osvojila i posebnu novčanu nagradu. Za njihov uspjeh zaslužan je učitelj Ante Buturić, mag. mus.

Državna razina 59. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa upravo se odvija u Zagrebu i naša Ena Tokić je nastupila 24. ožujka i osvojila 3. nagradu. Od srca čestitamo Eni i njezinoj učiteljici i želimo im još puno zajedničkih uspjeha!

Osim sudjelovanja na natjecanjima predviđenima planovima škole, naši učenici su slobodni prijaviti se i na ostala natjecanja s programom pripremljenim u školi, ako polože audiciju u skladu s propozicijama. Tako su ove godine Petar Višnjić, Ena Tokić i Veronika Višnjić, učenici učiteljice Tatjane Jergan Botunac sudjelovali na Međunarodnom online natjecanju “Piccolo Piano Talents 2021” i svatko u svojoj kategoriji, svi osvojili prve nagrade.

21. ožujka blagdan je preminuća sv. Benedikta, zaštitnika škole, ujedno i Dan škole. Tradicionalno, Dan škole proslavljamo svečanim koncertom učenika,. Ovogodišnji Koncert učenika povodom Dana škole svečanost je kojom zaokružujemo još jedan vrlo uspješan ciklus rada i prezentiramo našu prisutnost na najljepši način – glazbom dostupnom svima. Nažalost, nismo ga u mogućnosti izvesti uživo, no objavljen je 24. ožujka 2021. putem poveznice na školskoj mrežnoj stranici, gdje se otvara niz snimaka koje su naši vrijedni učenici snimili zajedno sa svojim učiteljima, kako bi na što vjerniji način prezentirali svoj rad i rad škole.

Kao i svake godine, pri završetku nastavne godine planiramo provesti audicije i upise u naše programe: predškolsku glazbenu skupinu 1 i 2, namijenjenu djeci 1. i 2. razreda osnovne škole, gdje se polaznici kroz pjesmice, brojalice, glazbene igre i interakciju glazbe i pokreta upoznaju s elementima glazbe i pripremaju za upis u 1. razred osnovne glazbene škole, te 1. razred na instrumente na kojima će biti raspoloživih slobodnih mjesta za upis.

Sve roditelje zainteresirane za upis djece pozivamo da za predbilježbe ili potrebu dobivanja više informacija kontaktiraju upravu škole na adresu e-pošte ili telefon dostupan na školskoj mrežnoj stranici.