Početna VIJESTI POMIČEMO SAT UNAZAD Noćas ćemo u 3 sata pomaknuti kazaljke unazad

POMIČEMO SAT UNAZAD Noćas ćemo u 3 sata pomaknuti kazaljke unazad

Pomicanjem sata unatrag u nedjelju 25. listopada završava ljetno računanje vremena. Sat će se pomaknuti unatrag noćas  u 3 sata ujutro, tako da se 3 sata 00 minuta računa kao 2 sata 00 minuta. 

S povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije. Tako će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj od 21 do 7 sati.

Prema novom zakonu od 2019. godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima. Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Prema odlukama Europske unije, 2021. godine pomicanje sata trebalo bi se ukinuti. Do tada, sve države članice trebale bi odlučiti hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. One zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena sat bi posljednji put trebale pomicati 28. ožujka 2021., a one koje žele ostati na zimskom računanju vremena 31. listopada 2021. godine.