Početna GLAZBA PORIN Marijan Ban i Dušan Šarac ovogodišnji dobitnici za životno djelo

PORIN Marijan Ban i Dušan Šarac ovogodišnji dobitnici za životno djelo

Upravni odbor Porina, nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo prerano preminulom Massimu, ovu prestižnu nagradu dodjeljuje i Marijanu Banu i Dušanu Šarcu. Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom i uspjesima obilježili hrvatsku glazbu, onima koji su se upisali u povijest i onima bez čijeg autorskog rada, glasa, talenta ne možemo zamisliti glazbenu prošlost.

Ove godine to su umjetnik specifičnog rašpastog glasa, zaljubljenik u pjesmu i more Marijan Ban i autor koji je napisao preko osamsto skladbi, aranžer, dirigent, producent – Dušan Šarac. O Marijanu Banu ne treba trošiti previše riječi. Od 1985. pa do kraja inicijalnog djelovanja, petnaestak godina kasnije, bio je pjevač grupe Daleka obala i autor njihovih najvećih hitova, kao što su ,,Četrnaest palmi“, ,,Daleka obala“, ,,Morska vila“, ,,Mojoj lijepoj“, ,,Roza“ , ,,Ruzinavi brod“, ,,Di si ti“ i ,,Sa mi je ža“, da izdvojimo samo neke.

foto:Dunja Dopsaj

Dušan Šarac rodio se u Šibeniku 1942., gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu (violina). Nakon diplomiranja na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu radi kao glazbeni pedagog, a od 1975. kao urednik u PGP “Suzy”, 1985. prelazi u “Jugoton”, kasnije “Croatia Records”. Osim što je napisao preko 800 snimljenih skladbi, obradio je veliki broj dalmatinskih izvornih pjesama  te je aktualni umjetnički ravnatelj Festivala klapa u Omišu i Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku. Kao skladatelj osvojio je brojne nagrade na raznm festivalima zabavne i klapske glazbe. Surađivao je sa svim šibenskim klapama kao i s velikim brojem pjevača kao što su  Mišo Kovač, Meri Cetinić, Tomislav Ivčić, Ivo Patiera, Milo Hrnić, Jasna Zlokić i Kićo Slabinac. Od najpoznatijih pjesma koje je napisao izdvojit ćemo ,,Budi noćas mirno more “, ,,Dalmacija u mom oku“, ,,Maslina je neobrana“, ,,Niko neće u mornare“, ,,Obala mojih snova“, ,,Puste su kale“ i „Dobra ti večer, mati moja“. Dvije najdraže skladbe su mu Šibenska balada (tekst: Krste Juras, izvodi ju klapa Šibenik) i Na omiškoj stini (tekst: Pero Picukarić, izvodi klapa Luka – Ploče). Ova druga postala je odlukom Gradskog vijeća  svečanom pjesmom (himnom) grada Omiša.

foto: Duško Jaramaz