Početna VIJESTI POTAKNUTI ŠTRAJKOM RADNICA MENZE Forum mladih SDP-a na Narodnom trgu građane informirao...

POTAKNUTI ŠTRAJKOM RADNICA MENZE Forum mladih SDP-a na Narodnom trgu građane informirao o Zakonu o radu i radničkim pravima

Forum mladih SDP-a Zadar danas je organizirao događanje na Narodnom trgu kako bi građane upoznao sa Zakonom o radu i radničkim pravima, a na to ih je potaknuo nedavni štrajk radnica zadarske studentske menze. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Radnici i radnice često nisu upoznati/e o pravima koja imaju na svom radnom mjestu, a ta ista prava se učestalo krše. Ponukani nedavnim događanjima, odnosno štrajkom u zadarskoj menzi, gdje radnice štrajkom traže da im se omoguće prava koja im se zakonom krše (umjesto da institucije odrade svoj posao), organizirali smo akciju informiranja građanstva o Zakonu o radu te ih pozvali da se obrate sindikatima, bez obzira ako nisu trenutni članovi.

Samo informirani, udruženi i solidarizirani radnici mogu biti dovoljno jaki i postići promjenu pregovaranjem i kolektivnim ugovorima. S druge srane, mladi ljudi nemaju dovoljno jake mehanizme ulaska na tržište rada jer mjera pripravništva trenutno u potpunosti izostaje. Ista također zakida mlade koji rade van svoje struke (opet one najranjivije, najsiromašnije koji ne mogu čekati na Zavodu za zapošljavanje) jer istu ne mogu iskoristiti.

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji zaseban predmet građanskog odgoja u školama, koji bi učenicima – a kasnije radnicima i poduzetnicima, pružio informacije o njihovim pravima i kako ih tražiti. Držimo da je postojeći sustav obrazovanja nedemokratski jer sustavno zakida najslabije i najsiromašnije koji nemaju neformalne puteve informiranja. On pogoduje onim poslodavcima koji neinformirane i razjedinjene radnike iskorištavaju te potom ucjenjuju otkazima. Nema prave demokracije bez sustavne edukacije!