Početna VIJESTI POTPIS UGOVORA Služba za mikrobiologiju i parazitologiju ZJZ Zadar postala „BD referentni...

POTPIS UGOVORA Služba za mikrobiologiju i parazitologiju ZJZ Zadar postala „BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu“

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson (Becton Dickinson and Company) danas su u Poliklinici Opće bolnice Zadar potpisali Ugovor o suradnji kojim će Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postati “BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu”.

Ovaj Ugovor plod je dugogodišnje partnerske suradnje pri čemu su se koristili najsuvremeniji analizatori i dijagnostičke metode, a potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD. U prilog  odabira  Službe za mikrobiologiju je svakako i činjenica da osim dobrih uvjeta rada i kompetentnog osoblja Služba već dulji niz godina posjeduje i akreditaciju prema ISO normi 15189.

Vrijednost ovog Ugovora  je i u tome što će svi zainteresirani laboratoriji ovog dijela Europe moći doći na detaljnu edukaciju u Zadar gdje će im biti demonstrirana najsuvremenija BD rješenja čime će Zavod dati značajan i nemjerljiv regionalni doprinos u promociji znanja, multidisciplinarne i multiinstitucionalne suradnje te dijagnostičke izvrsnosti.

– Zadarski laboratorij ovim je postao regionalni centar za 14 zemalja Jugoistočne i na taj će način ljudi iz struke iz tih zemalja moći dolaziti u naš laboratorij vezano uz edukaciju ili upoznavanja sa dijagnostičkim rješenjima koje tvrtka Becton Dickinson nudi – rekla je nakon potpisa Ugovora Ivanka Matas, voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju ZJZ Zadar.

Dipl. ing. Biljana Perica, voditeljica Odjela molekularne dijagnostike, kazala je kako su oni kao laboratorij s molekularnom dijagnostikom krenuli još 2016.godine  nabavkom tada najboljeg i najnovijeg aparata tvrtke Becton Dickinson.

– Pokazalo se da je takva tehnologija i dan danas najbolja zato što nudi potpunu automatizaciju procesa. Znači unutar jednog instrumenta se radi izolacija nukleinskih kiselina, detekcija i amplifikacija – rekla je Perica naglasivši kako ZJZ Zadar potpisom Ugovora nema nikakvih obaveza prema tvrtki Becton Dickinson.

– Obaveze u smislu da moramo nešto odraditi ne postoje. Međutim, pozvani smo da sudjelujemo u svakom novom projektu koji se odnosi na nova dijagnostička sredstva i nove proizvode koji se u Europi ili svijetu odluče ispitivati u nekoliko centara. Ako to možemo tako reći, obveza nam je primiti delegacije koje će doći na edukaciju, razmijeniti s njima iskustva ili, ako nemaju takvu tehnologiju, podučiti ih.

Tvrtka BD otvorila svoju podružnicu za Jugoistočnu Europu  u Zagrebu te je prepoznala zadarski laboratorij kao mogućeg partnera i nakon provedene evaluacije ponudila  je novi uređaj Zavodu za javno zdravstvo Zadar na korištenje.

U skladu sa težnjom da se prate trendovi suvremene dijagnostike, Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (hr HPV). S tim u vezi, Uprava Službe odlučila je uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu potpuno automatizirani sustav za izolaciju, umnažanje i detekciju DNA ovog virusa sustav tvrtke BD.

Sustav BD VIPER LT  je instaliran u Službi u listopadu 2021. godine, a dizajniran je na način kako bi laboratoriju omogućio vrlo pouzdano, precizno i brzo ispitivanje uzoraka na jednoj automatiziranoj platformi, koja je jednostavna za korištenje i na kojoj su rezultati iznimno pouzdani i točni jer je smanjena mogućnost ljudske pogreške kao  i unakrsne kontaminacije uzoraka i reaktivnosti s nisko rizičnim tipovima HPV-a, a što je omogućeno integriranom ekstrakcijom, amplifikacijom i detekcijom nukleinskih kiselina. Ovaj uređaj istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

Ovom metodom se provodi kvalitativna detekcija  DNA 14 visokorizičnih genotipova HPV (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 i 68) pri čemu se istovremeno omogućava pojedinačnu genotipizaciju za 6 visokorizičnih tipova (HPV 16,18,31,45,51 i 52), a preostalih 8 genotipova  svrstava u tri skupine (33/58, 35/39/68 i 56/59/66).

Dobiveni rezultati s proširenim informacijama o genotipizaciji su pouzdan temelj liječnicima za procjenu rizika za svakog pacijenta i donošenje odluka o daljnjem praćenju, što je neprocjenjiv doprinos u borbi protiv nastanka i širenja zloćudne bolesti.

Ovo je jedini test za HPV na svijetu koji je odobrila FDA i koji pojedinačno prikazuje genotip 45 koji uzrokuje 12% adenokarcinoma vrata maternice i može biti jednako visokorizičan kao i genotip 18, a ujedno je i jedan od tek dva trenutno odobrena testa od FDA za primarni skrining i kompatibilan je sa svim skrinig paradigmama koje se trenutno preporučaju u SAD-u.