Početna VIJESTI POTRES JAČINE 6,2 POGODIO PETRINJU Poginulo jedno dijete, ima ozlijeđenih, pola grada...

POTRES JAČINE 6,2 POGODIO PETRINJU Poginulo jedno dijete, ima ozlijeđenih, pola grada srušeno

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se u 12,19 sati osjetio diljem Hrvatske bio je jačine 6,2, izvijestila je Seizmološka služba, napominjući da se očekuju vreće materijalne štete.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako je pola grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć. “Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo  imamo li mrtvih i ranjenih, čuo sam i da se vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio djece, dok su se ih drugoga djeca uspjela spasiti”, izjavio je Dumbović.

“Opća je panika, ljudi traže svoje”, dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu  u pomoć Petrinji, posebice profesionalne vatrogasce i vojsku.

Snažan potres izazvao je oštećenja na objektima u Zagrebu, ali zasad nema dojava o stradalima, izjavio je pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. Rekao je da odmah kreću pružiti pomoć stradalima u Petrinji i  na ostalom području koje je jako pogođeno potresom. Veći dio Zagreba ostao je bez struje, automobili su u kolonama, tramvaji stoje, građani su na ulicama. Iz HEP-a su rekli da je potres uzrokovao prekide električne energije, ali su ekipe na terenu. Iz Policijske uprave zagrebačke pozvali su građane da osobna vozila koriste samo u hitnim situacijama. Pozivaju i da se građani drže drugih preporuka u slučaju potresa.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u dogovoru s Ministarstvom financija dogovoreno 20 milijuna kuna za interventnu pomoć sisačkom i petrinjskom području, a prva sredstva mogu se očekivati već sutra. Premijer je to izjavio ranije danas, a  međuvremenu se dogodio novi snažan potres nakon kojeg je Plenković potvrdio da odmah kreće u Petrinju kamo su upućene i sve službe i snage.