Početna FILM POVODOM 50. GODIŠNJICE PREMIJERE U Kino Zoni vas ovaj četvrtak očekuje klasik...

POVODOM 50. GODIŠNJICE PREMIJERE U Kino Zoni vas ovaj četvrtak očekuje klasik ‘MASH’!

Poljanom Branka Stojakovića prošle je nedjelje zahvaljujući komediji ”Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao” odjekivao gromoglasan smijeh brojne i vjerne publike, a nova porcija urnebesa očekuje vas i u četvrtak 13. kolovoza kad povodom 50. godišnjice od premijernog prikazivanja na ljetnu pozornicu Kino Zone stiže nezaboravna komedija velikog Roberta Altmana, ”MASH”!

Osoblje terenske ratne bolnice 4077 MASH u Koreji koristi humor i kojekakve smicalice sve kako bi održalo svoju razumnost pred ratnim užasom. Posebnu dozu humora, urnebesa i neprofesionalnog vojnog ponašanja donose novopridošli kirurzi ‘Hawkeye’ Pierce, Duke Forrest i ‘Trapper’ John McIntyre. Zapovjednika jedinice, pukovnika Henryja Blakea, nije briga za njihovo ponašanje sve dok to ne utječe na njega i sve dok oni savjesno i profesionalno rade svoj posao, što oni i čine. Njihovo ponašanje pak izuzetno smeta kolegi kirurgu, Franku Burnsu i nedavno pristigloj glavnoj medicinskoj sestri, bojnici Margaret Houlihan zvanoj ‘Vruće usne’.   

Altmanov prvi veliki kino uspjeh daje novo značenje riječi ‘nepristojnost’ i stvara poseban stil u suvremenom filmskom stvaralaštvu; kroz crnokomičan ton Altman eksploatira neobičnu medicinsku postrojbu, a istovremeno šalje moćnu antiratnu poruku o svom apsurdu sukoba.  

U glavnim ulogama nastupaju neponovljivi Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt i Robert Duvall, a sam uspjeh filma polučio je i dugovječnu istoimenu TV seriju. Od brojnih priznanja koje je Altmanov ”MASH” pokupio, valja svakako istaknuti Oscara za najbolji adaptirani scenarij, ‘Zlatnu palmu’ u Cannesu, ‘Zlatni globus’ u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla i brojne druge.

Ulaznice, po standardnoj cijeni od 20 kn se mogu kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka projekcije.

* Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.