Početna KULTURA POVODOM DANA GRADA Tradicionalna 9. Večer plesne minijature

POVODOM DANA GRADA Tradicionalna 9. Večer plesne minijature

Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejem Zadar, tj. Ustanovom II Palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se s tradicionalnom devetom po redu Večeri plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u sklopu proslave Dana grada Zadra. Program će se održati u prostoru Dvije palače, tj. Providurovoj, Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa 21. i 22. listopada s početkom u 19:30 sati.

Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesna sezona je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se ovakvim brižno biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija,  a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja, formi i diskursa. Ovaj mini festival podijeljen je u dvije večeri. Prvu večer, u ponedjeljak 21. studenog biti će prikazana četiri plesna filma čiji su autori plesni umjetnici vezani za Zadar. Multimedijalna umjetnica Matea Bilosnić predstavit će se s filmom Klown, a jedan od ponajboljih plesača Hrvatske, Marin Lemić, s adaptaciom predstave Bi – polat B(e)ar/e. Oba plesna filma nastali su u sklopu projekta Ples kroz filmsku umjetnost podržan od Ministarstva kulture i medija RH, a u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS. Druga dva filma povezani su dijelom zajedničkim naslovom Kap na dlanu: Izvor i U dubini, a djelo su autorica Lucije Mikas, Kristine Lisice i Anđele Bugarije. Predstavljaju trogodišnji interdisciplinarni projekt Umjetničke organizacije Irida na temu vode koji spaja glazbenu, filmsku i suvremenu plesnu umjetnost uz interpretaciju lokalne kulturne i prirodne baštine.

Izvedbeni program druge večeri festivala u utorak, 22. studenog kreirati će uz neizostavni Zadarski plesni ansambl koji će izvesti tri plesne minijature autorica Patricie Gospić, Josipe Štulić i Sanje Petrovski. Sudjeluje i Baletna udruga Pirueta s koreografijama voditeljice Vinke Zekić, plesna udruga urbanih plesova U pokretu koju vodi Evita Iglić, zatim Matea Končurat, a u goste dolaze Antea Mileta i njena mentorica Ana Jurić Šaškor iz Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri školi Jurja Dalmatinca iz Šibenika, Plesna udruga Kissa s otoka Paga s voditeljicom Kristinom Alaburić i izvođačicom Lanom Perković, te Umjetnička  organizacija Kabinet iz Rijeke s autoricom Ivanom Kalc koja će izvesti kraću cjelovečernju predstavu Melodrama.

Ulaznice se mogu rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com Ulaz za prvu večer je slobodan.

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadari Zaklada Kultura nova. Suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra i Koncertni ured Zadar.