Početna VIJESTI POVODOM IZUZETNIH USPJEHA Župan Božidar Longin primio renomirane vinare, maslinare i sirare...

POVODOM IZUZETNIH USPJEHA Župan Božidar Longin primio renomirane vinare, maslinare i sirare zadarskog kraja

Povodom  izuzetnog uspjeha na renomiranim međunarodnim natjecanjima župan Božidar Longin danas je u dvorištu Doma Zadarske županije organizirao primanje za nagrađene vinare, maslinare i sirare iz zadarskog kraja.

– Ako smo igdje napredovali i ako smo igdje dostigli nivo bilo kojeg dijela Europe onda je to upravo u segmentima vina, sira i maslinovog ulja. Svi znamo kako smo izgledali kada smo izašli iz Domovisnokog rata. Sve je bilo uništeno i ničeg nije bilo. Mi smo se okupili prije pet godina i rekli idemo sad sve skupa medijski propagirati jer imamo odličnu sirovinu koju moramo podići i dati joj mjesto u prostoru. Mislim da je ovih pet godina itekako urodile plodom. Sad moramo svi skupa još više truda uložiti da našu županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju – kazao je Longin u obraćanju prisutnima.

Vinari s područja Zadarske župajnije tako su i ove godine briljirali na 19. izdanju Decanter World Wine Awards. Naši lokalni vinari osovojili su ukupno 12 medalja, od toga tri zlata, četiri srebra i pet bronci.

Naši vrijedni maslinari također su osvajali nagrade gdje god su se pojavili. Na International Olive Oil Competition održanom u New Yorku osvojeno je šest zlatnih i isto toliko srebrnih medalja.

Maslinarstvo se u našem kraju zadnjih 20 godina puno podignulo. Puno ljudi je krenulo u maslinarstvo i rezultati su sjajni. Do prije deset godina još smo se borili za to da neka ulja uđu u kategoriju ekstra djevičanskog. Danas 90% maslinara proizvodi takvu vrstu ulja. Zadarska županija je dobila 500 do 800 vrhunskih maslinara koji još nisu prepoznati ali koji će u budućnosti biti prepoznati jer rade kao treba. Ovo je samo mala grupacija koja je dobila nagrade, a koliko zadarski kraj može dati potencijala za maslinova ulja – kaže Ivica Vlatković, predsjednik Udurge maslinara Zadarske županije.

Ništa manje vrijedne nagrade nisu osvajali niti naši sirari. Pa je tako Paška sirana za novi proizvod, sirni namaz Tartufi, medalju osvojila na International Cheese Awards-u u Engleskoj, dok je Sirana Gligora nagrade osvajala na Great taste Awards-u te World Championship Cheese Contest-u i to sa svojim sirevima Kozlar, Likotin, Liburjan te Paškim i Dinarskim sirom.

– Volim reći kako nema neke velike tajne u samoj proizvodnji. Proizvodnja paškog sira ne razlikuje se puno u proizvodnji nekog drugog tvrdog ili polu tvrdog sira. Tajna je zapravo u otoku Pagu. Paški sir u sebi sadrži esenciju otoka Paga, taj njegov škrti kamenjar sa oskudnom vegetacijom ali opet punom aromatičnih biljaka i posolice koju bura raznosi tijekom zime. I to je ono što je jede naša paška ovca i to je ono što je u njenom mlijeku i što naš sir čini posbenim u svakom smislu – kaže Martina Pernar Škunca iz Paške sirane.