Početna FILM Povratak u prošlost uz najnovije tehnologije virtualne stvarnosti – Tjedan otvorenih vrata...

Povratak u prošlost uz najnovije tehnologije virtualne stvarnosti – Tjedan otvorenih vrata Dviju palača za sve učenike osnovnih škola

Grad Zadar i Narodni muzej Zadar u partnerstvu s Udrugom Djeca susreću umjetnost organizira tjedan otvorenih vrata za učenike osnovnih škola u Dvije palače u tjednu od 13. do 17. lipnja ove godine. Učenici će obići prostore dviju novoobnovljenih palača te se podsjetiti povijesnih događaja i izmjene namjena palača uz stručno vođenje kustosa muzeja, a pritom se i uz najnoviju tehnologiju virtualne stvarnosti (VR) prošetati kroz povijest Firence u vrijeme stvaranja slavnoga Leonarda Da Vincija.

Rezultat je to europskog projekta pod nazivom Pravi heroji (Real heroes) u sklopu kojega se  djeca i mladi virtualne stvarnosti imaju priliku upoznati s izumima „pravoga heroja“ Leonarda da Vincija, a koje i danas koristimo u svakodnevnom životu. Osim što će uz pomoć VR tehnologije posjetiti Firencu, djeca će ekipno dogovarati rješenja na pitanja i zagonetke iz igrice.

Projekt je to financiran u okviru Kreativne Europe koja ima za cilj omogućiti mladima da urone u svijet znanosti, umjetnosti i društva u kojima su djelovale slavni izumitelji na interaktivan način. Novim tehnologijama i storytelling-om utječe se na osnaživanje mladih, njihovo bolje razumijevanje STEAM modela te usavršavanja načina učenja i poticanja kreativnog razmišljanja.

Link na promo video.

Europski partneri u projektu su: Flemish Radio&Television Broadcasting organization (VRT – BE), Digi.ba (BiH), WeMakeVR (NL), JEF (BE), BUFF (SE) i hrvatska organizacija Djeca susreću umjetnost koja se bavi filmskom pismenošću za djecu i mlade kroz svoj program Sedmi kontinent.