Početna KULTURA PRIČA “MARKO U PAKLENICI” U Gradskoj knjižnici predstavljanje edukativne priče u kojoj...

PRIČA “MARKO U PAKLENICI” U Gradskoj knjižnici predstavljanje edukativne priče u kojoj glavni lik posjećuje Nacionalni park Paklenicu te upoznaje njene stanare

Dana 14. listopada 2021. godine u Gradskoj knjižnici Zadar, s početkom u 12,00 sati bit će predstavljena edukativna priča Marko u Paklenici. Marko u Paklenici je zelena priča iz serijala Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske u kojoj glavni lik posjećuje Nacionalni park Paklenicu te upoznaje njene stanare. Stručnu podršku pri njenoj izradi pružila je Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“.

Uz autoricu priče, Martinu Markov, ilustratoricu Ivanu Grimani, o edukativnoj priči će govoriti i dr. sc. Gordan Lukač, stručni voditelj JU NP Paklenica.

ZELENE PRIČE

Zelene priče Martine Markov su bogato ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističnim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Do sada je izdano ukupno 13 naslova – deset Markovih pustolovina po parkovima Hrvatske (Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka i Brijuni) te tri naslova iz serijala Čudesni svijet Kornatskog otočja (Bepo i Kantica, Prijateljstvo iz morskih dubina i Priča o Leonardu). Pisane su s željom da se najmlađim čitateljima dočaraju ljepote tih zaštićenih područja koji kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu. Pisane su stilom bliskom književno-umjetničkom stilu, ali se u njima promiče prirodoslovna pismenost i njezin znanstveni kontekst. Na taj se način sinergijski zahvaća i omogućuje razvoj prirodoslovne i čitalačke pismenosti (recenzija doc. dr.sc. Martina Kolar Billege, Učiteljski fakultet sveučilišta u Zagrebu).

Dijete, čitajući ove priče, promišlja o svom odnosu prema prirodi suživljavajući se s personificiranim galebom Markom likom naglašenih pozitivnih osobina –  iskren, znatiželjan, pozitivan, druželjubiv, ponosan, uporan, spreman pomoći… kojemu je do prirode iznimno stalo. Čitajući zelene priče djeca žele postati „galeb Marko“ (recenzija Ivane Guberine, dipl. učiteljica).

Zbog izrazito edukativnog sadržaja unutar samih priča, detaljnih opisa likova i područja u kojima se radnja odvija te uputa o ponašanju za vrijeme posjeta, sve Zelene priče su prepoznate kao vrijedan edukativni alat za nastavu Prirode i društva te su dobile suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje u odgojno-obrazovnim ustanovama (u privitku).

Zelene priče su i svojevrsna pozivnica djeci, njihovim roditeljima, bakama i djedovima i učiteljima da posjećuju naše parkove, na njih budu ponosni te da ih čuvaju. One su i vrijedan i edukativan suvenir koji, prema mišljenju Hrvatske turističke zajednice, „može doprinijeti boljoj turističkoj promidžbi Hrvatske kao destinacije iznimnih prirodnih vrijednosti te doprinijeti razvoju eko-turizma i boljoj posjećenosti naših nacionalnih parkova i parkova prirode“ (u privitku).

MARTININA PRIČA

Martina Markov je zaljubljenica u prirodu, doktorica prirodnih znanosti i spisateljica za djecu.

Odrasla u Šibeniku, Martina je kao dijete svaki vikend i ljetne praznike provodila u raju, u Murteru, u zeleno, plavom i žutom okruženju, s pogledom na rasute bisere – Kornatsko otočje. Zaljubljena u njegove boje, zvukove i mirise, nakon završetka studija odlučuje se za život u Murteru te, u želji da toj zajednici pokloni dio sebe, osniva udrugu Argonauta s kojom pokreće prve projekte usmjerene zaštiti prirode i okoliša na otoku Murteru i na Kornatima. Sad već davne 2008. godine, zbog jedne ozlijeđene morske kornjače, koja je nekoliko dana provela u Martininom domu na privremenom boravku, a koju je njen sin, tada petogodišnjak nazvao Leonardo, u Martini se „dogodila“ spisateljica. Tada je nastala njena prva priča – Priča o Leonardu…

„Beskrajno je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu. Biti spisateljica za djecu je najljepši posao koji sam mogla poželjeti. Divan je osjećaj „biti galeb Marko“, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti…. i sve to prenositi upravo djeci.“