Početna KULTURA Program Arheološkoga muzeja Zadar u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2024.

Program Arheološkoga muzeja Zadar u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2024.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja govori nam da su muzeji oduvijek bili mjesta edukacije i istraživanja te posebno naglašava da su danas važniji no ikad multidisciplinaran pristup istraživanjima te suradnja znanstvenika s područja društvenih, prirodnih i humanističkih znanosti. Upravo se u suradnjama sa znanstvenicima s područja prirodnih znanosti, uz upotrebu najsuvremenijih metoda, došlo do podataka s pomoću kojih arheolozi preciznije ocrtavaju sliku života određenog područja i vremena. Isto tako danas je, možda više no ikad, važna i edukacija na svim područjima.

Stoga ćemo se u ovogodišnjem programu, a posebice u 29. Edukativnoj muzejskoj akciji, baviti temama u kojima će nam suradnici s područja prirodnih znanosti doći s institucija u Hrvatskoj i Francuskoj: s Instituta Ruđer Bošković, iz Studijsko-istraživačkog ureda za podmorje i podvodnu arheologiju Ipso Facto te iz Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti . Bavit ćemo se pitanjima od kojeg je drva izrađen brod s nalazišta Južni greben kod Silbe i koliko je to drvo staro te kako su se hranili i kakvo je bilo zdravlje Ninjana u 8. i 9. st. A da u STEM temi bude i malo umjetnosti, organizirali smo radionicu u kojoj ćemo izrađivati elektrodiorame Velike pećine u Kličevici.

Program će se održati 13. – 16. svibnja u Arheološkom muzeju Zadar i u Muzeju ninskih starina AMZd. Na Međunarodni dan muzeja u subotu 18. svibnja Arheološki muzej u Zadru bit će otvoren 9 – 19 sati, a Muzej ninskih starina u Ninu 9 – 14 sati. U oba muzeja na taj će dan biti slobodan ulaz za posjetitelje, a muzejske publikacije moći će se kupiti po sniženim cijenama.

Autori programa muzejski su djelatnici Vladimir Kusik, Dino Taras, Jelena Vekić Bašić i njihovi gosti: Vlasta Vyroubal, Alba Ferreira Dominguez, Jadranka Barešić i Paula Bučar.