Početna I-NOVI ČISTOĆA ZADAR O proljetnom čišćenju – kako i gdje zbrinuti glomazni otpad

ČISTOĆA ZADAR O proljetnom čišćenju – kako i gdje zbrinuti glomazni otpad

Foto: noviradio.hr

Bliže se topliji dani i kreće proljetno čišćenje, a to znači i gomilanje otpada s kojim se mnogi muče i ne znaju gdje i kako ga zbrinuti. U našoj rubrici I-Novi bavimo se glomaznim otpadom i reciklažnim dvorištima.

„Naša iskustva pokazuju da se glomazni otpad najviše gomila tijekom takozvanog proljetnog čišćenja doma. Naši korisnici imaju nekoliko mogućnosti kako to pravilno zbrinuti“, rekao nam je direktor Čistoće Zadar, John Ivan Krstičević.

Koliko otpada mogu korisnici besplatno odložiti?

Prva stvar koju bih posebno naglasio je da svaki naš korisnik ima pravo dva kubika glomaznog otpada besplatno odložiti i djelatnici ‘Čistoće’ će nakon dogovora termina doći na adresu pokupiti taj glomazni otpad“, pojašnjava Krstičević.

Nekadašnje velike spremnike zamijenila su reciklažna dvorišta. Gdje se ona nalaze?

Velikih spremnika koje smo nekada imali, više nema. Sad imamo dva reciklažna dvorišta – jedno u Gaženici, drugo u Diklu. Oni rade svaki dan osim nedjelje. Tamo u svako dana u radno vrijeme može svaki korisnik besplatno pravilno zbrinuti ne samo glomazni otpad nego i ostali otpad. A kad pričamo u ovih dva kubika,  na našoj web stranici nalazi se zahtjev za zbrinjavanje glomaznog otpada i kad se s ‘Čistoćom’ dogovori termin, mi dolazimo na vašu adresu pokupiti taj glomazni otpad“, ističe Krstičević.

Direktor Čistoće naglašava kako je samom uspostavom reciklažnih dvorišta osiguran veliki broj kontejnera te se otpad može razvrstati:

Osim glomaznog otpada imate spremnik koji može primiti dio građevinskog otpada ako se radi o privatnoj investiciji. Zatim, imate i spremnike za papir i razne vrste plastike, električni i elektronički otpad, jestiva i maziva ulja,  antifriz, akumulatore… Znači, nitko od nas više nema razloga čekati neki bolji moment od toga da zbrine razne vrste otpada, a najgora varijanta je da to završi u okolišu. Svakako je bitno steći naviku odvajanja i otpad zbrinuti na za to predviđenom mjestu“, kaže Krstičević.

Koji je kontakt na koji se građani mogu obratiti?

„Osim email adrese info@cistoca-zadar.hr, građanima je na raspolaganju i broj telefona 234 812 na koji se može naručiti usluga zbrinjavanja glomaznog otpada nakon što se dogovori termin. Tu treba malo strpljenja jer ne možemo doći svugdje u isto vrijeme. Dan prije treba iznijeti taj glomazni otpad da ga mi možemo neometano pokupiti“, kaže Krstićević i korisnike poziva da se za svaku nedoumicu mogu obratiti telefonom ili emailom te kaže kako će sigurno dobiti kvalitetan odgovor.

PR FOTO