Početna PROMO “PROVIDUR” KRAJ PROVIDUROVE Kulinarska umijeća integrirana s kulturnom baštinom grada

“PROVIDUR” KRAJ PROVIDUROVE Kulinarska umijeća integrirana s kulturnom baštinom grada

Foto: Marija Kožul

Poznati zadarski restoran „Providur“ povijesno ime dobio je od vlasnika te kuće, Predraga Majice, koji je za unutrašnje uređenje i dizajn angažirao zadarskog arhitekta Peru Marušića. Osim povijesnog imena, ovo je prvi restoran u Zadru na katu.

Majica je taj prostor dao u najam. Kuća u kojoj je Grad Zadar suvlasnik, zahvaljujući novom vlasniku, dobila je i uređenu fasadu, odnosno estetski obogaćen prostor.

Naziv restorana „Providur“ referira se naravno na Providurovu palaču, a ostalim obližnjim restoranima konkurira već prepoznatom bogatom gastro ponudom, kojoj se od danas pridružio i poznati pizza majstor iz Splita, Ratko Tomić.

foto: Marija Kožul

Za gastro ponudu kojom se izričito ponose, a koju je najviše prepoznalo lokalno stanovništvo, zaslužan je šef kuhinje, Mario Bodrožić, kuhar iz Splita, koji kreira jelovnik restorana već treću sezonu:

„Slažemo neku priču nastavno na gastronomsku ponudu grada Zadra i Dalmacije koje uključuju autohtona jela. Restoran je postao iznimno popularan upravo zbog autohtonih namirnica uz koje pratimo neke moderne trendove, uključujući u našu ponudu, neka zaboravljena jela iz hrvatske gastronomije. Od jela posebno možemo izdvojiti goveđe obraze, dalmatinski tris obogaćen brancinom, limunom, morskom travom“, istaknuo je šef kuhinje dodajući kako namirnice dolaze uglavnom od lokalnih proizvođača i domaće ponude.

foto: Marija Kožul

Od bogate ponude najviše idu riblja jela, a s dolaskom vrhunskog picajola, svoju gastro ponudu podići će na još veći nivo vjerujući kako će gostima omogućiti najbolju pizzu u gradu.

„Naš vrsni pizza majstor došao nas je podučiti kako napraviti pravu pizzu s najboljom hidratacijom tijesta. Iako će se na našem meniju pronaći samo 5 vrsta pizza, nadamo se da će potražnja za njima porasti kada se gosti uvjere u njihovu kvalitetu. Očekivanja nemamo, ali sudeći po tome kako je krenulo, mislim da ovu godinu rasturamo“, simpatično se pohvalio glavni kuhar.

foto: Marija Kožul

Pizza majstor Ratko Tomić svojim 18-godišnjim radnim iskustvom u pravljenju vrhunske pizze, otkrio nam je tajnu prave talijanske pizze za koju vjeruje da će osvojiti srca restoranskih gostiju.

„Došao sam u Providur podići level pizze da to bude canotto pizza s malo većim rubovima, da uvedemo pizzu „alla Napoletana“ koja neće biti stopostotna Napoletana ali će joj parirati svojom kvalitetom. Želimo postići da ovo bude najbolja pizza koju nitko u Zadru neće imati i veoma mi je drago da jedan ovakav restoran koji ima vrhunsku ponudu jela i cijele usluge, zaslužuje dobru pizzu koja će sve to pratiti i zato sam ja tu“, istaknuo je Tomić dodajući kako sada dnevno izađe 30 do 50 pizza, a plan im je dosegnuti kvotu od 50 do 70 pizza dnevno.

foto: Marija Kožul

Ovaj tip restorana do sada je bio izričito sezonskog karaktera, no zbog velike potražnje od ove godine njegovo poslovanje planira se nastaviti na cijelu godinu. Prekrasan ambijent, donja i gornja terasa, bogata i kvalitetna ponuda jela, brzo i uslužno osoblje samo su dodatni plus ovog predivnog restorana s pomalo romantičnim štihom.

Voditelja restorana, ujedno sommeliera drugog stupnja, Krešimir Čolak, koji neumorno vodi cijelu radnu ekipu, ali i sam vrijedno i marljivo poslužuje goste, otkrio nam je kako rastu iz godine u godinu. Doznali smo kako je sezona krenula jako dobro, ali i kako restoran, zbog svoje rane mladosti do sada nije bio nominiran za neku od prestižnih gastro nagrada.

„Tek smo treću sezonu ovdje i još nismo stigli dobiti neku od ugostiteljskih nagrada, ali imamo namjeru truditi se kako bismo stekli još bolji ugled na zadarskoj turističkoj i gastro sceni. Najzahvalniji gosti su nam domaća publika i imamo jako veliki broj lokalnih gostiju. Ovim putem pozivam sve da dođu i probaju naše specijalitete uz obećanje da će se, zadovoljstvom naše ponude, garantirano ponovo vratiti po još“ zaključio je voditelj restorana.

foto: Marija Kožul