Početna VIJESTI REKORDNE CIJENE GORIVA Plenković: “Vidjet ćemo je li potrebna intervencija”

REKORDNE CIJENE GORIVA Plenković: “Vidjet ćemo je li potrebna intervencija”

Foto: youtube screenshot

Očekivano, stigao je novi udar na džepove građana – cijene na benzinskim crpkama ponovno su narasle. Od danas plaćamo najskuplje gorivo u povijesti što brine građane koji pozivaju Vladu da reagira. Isto čine i sindikati. No, vladajući poručuju – psihološke granice nema, o intervenciji ćemo razmisliti.

Gorivo na benzinskim crpkama ponovno je poskupilo – litra autoplina za 13, benzina za 26, a dizela za čak 40 lipa. Spremnik od 50 litara benzina skuplji je za 13, a dizela za 19,50 kuna. Do kada bi cijene mogle rasti, naftni stručnjak Igor Dekanić

Sve ovisi o kretanju cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima te kretanju cijena derivata na međunarodnim tržištima. Prema tome, dokle god cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima rastu, rast će i cijene naftnih derivata na domaćem hrvatskom tržištu”, izjavio je za Media servis.

Intervencije države za sada nema. Situaciju, tvrdi premijer Andrej Plenković, pozorno prate ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić, a sutra će se sastati i Socijalno-gospodarsko vijeće.

Vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala i je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. U ovom trenutku detaljno pratimo situaciju s cijenama. Nećemo se igrati s psihološkim granicama jer ne znamo što će biti sutra. Ne možemo biti nikakvi čarobnjaci i anticipirati dokle te cijene mogu ići.”

Teško je odrediti cjenovnu granicu na domaćem tržištu jer ona ne ovisi samo o cijenama nafte na međunarodnim tržištima, objasnio je Dekanić i dodao da moguće smanjenje trošarina ovisi i o financijskom stanju države.

Naime, hrvatsko gospodarstvo je prošlo recesiju izazvanu pandemijom Covida. Prema tome, tu je vrlo osjetljiva pozicija te ovisi i o tome koliko će država s obzirom na financijske kapacitete moći subvencionirati izvjesno sniženje cijena za potrošače.”

Oglasio se i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Smatraju da smanjenjem trošarina ne bi došlo do značajnog gubitka prihoda države. “Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane koji sve teže spajaju kraj s krajem. Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sada je trenutak da pokaže je li tome dorasla”, poručili su sindikalisti.

Građani su pak bijesni. Što misle o poskupljenju, otkrili su za Media servis:

No, kada su u pitanju cijene plina i struje za kućanstva, premijer umiruje – situacija je sigurna do proljeća.