Početna PROMO RENESANSA HRVATSKE OBALE Ulaganja u luke i pomorsko dobro nastavit će se...

RENESANSA HRVATSKE OBALE Ulaganja u luke i pomorsko dobro nastavit će se i u budućnosti

Foto: Lučka uprava zadar

Ministarstvo mora prometa i infastrukture svake godine osigurava značajna sredstva za luke i pomorsko dobro. Značajna su ulaganja od strane resornog ministarstva u luke i lučka područja na prostoru Zadarske županije. Samo u posljednjih osam godina za projekte na području Zadarske županije preko resornog ministarstva dodijeljeno više od 16 milijuna eura, a uz to je niz projekata lučke infrastrukture realizirano sredstvima iz EU fondova te drugih financijskih izvora.

Život na otocima je od davnih vremena bio okrenut prema moru stoga je i danas, doduše na nešto drugačiji način nego nekada, velika važnost lučke infrastrukture za ova područja. Ulaže se mnogo u projekte koji mijenjaju vizuru manjih otočnih i priobalnih mjesta, obnavljaju se lukobrani i plaže. Možemo uistinu govoriti o renesansi hrvatske obale. Sve to stvara pretpostavke za kvalitetniji život domicilnog stanovništva i daljnji razvoj turizma. Kako je rekao ministar Oleg Butković, mi smo zemlja koja živi od mora, stoga je s njegove strane i prepoznata važnost takvih investicija.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver u pratnji župana Božidara Longina uručio  je nedavno  u Biogradu ugovore za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture te sanaciju pomorskog dobra u općoj upotrebi za Zadarsku županiju.
 
Uručeni su ugovori u vrijednosti 2,77 milijuna eura za ukupno 21 projekt, od čega je 6 projekata Županijske lučke uprave i 15 projekata općina i gradova.

Državni tajnik Bilaver istaknuo je kako je ovo nastavak renesanse lučke infrastrukture na hrvatskoj obali.
 
„Nacionalna sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za lučku infrastrukturu i pomorsko dobro u općoj upotrebi kontinuirano su se povećavala tokom posljednjih sedam godina te s ponosom možemo reći kako smo u proteklih razdoblju uložili gotovo 90 milijuna eura u naše županijske luke te pomorsko dobro diljem Jadrana. To je i četiri puta veći iznos od onoga što se ulagalo prije 2016. godine i nastavit ćemo u tom smjeru“, kazao je Bilaver dodavši da je samo u posljednjih osam godina za projekte na području Zadarske županije preko resornog ministarstva dodijeljeno više od 16 milijuna eura, a uz to je niz projekata lučke infrastrukture realizirano sredstvima iz EU fondova te drugih financijskih izvora.  
 
„Od 2016. – 2024. godine Županijskoj lučkoj upravi Zadar dodijeljeno je ukupno 11.187.815,05 eura, dok je gradovima i općina dodijeljeno ukupno 5.059.552,43 eura“, napomenuo je državni tajnik.  

Izgradnja lukobrana i gata u luci Ražanac, sanacija luke Pašman, velika sanacija lukobarana u Biograadu na Moru, velika sanacija obalnog pojasa luke Bibinje – samo su neki od ugovorenih projekata.

“Kvalitetne luke nužan su i nezaobilazan čimbenik održivog razvoja u svim priobalnim mjestima, a osobito na otocima. Stoga nas svaki euro uložen u njihovo održavanje ili poboljšavanje višestruko veseli”, rekao je zadarski župan Božidar Longin koji je zahvalio Vladi RH i resornom Ministarstvu koji svojom podrškom prate sve županijske aktivnosti posebno na području lučke infrastrukture koje je kroz posljednjih nekoliko godina bilo vrlo dinamično. Spomenuo je samo one veće projekte – novu luku Gaženica, zatim trajektnu luku u Tkonu, ribarske luke u Kalima i u Zadru, luku u Salima, zadarsku rivu… “

Gotovo nema obalnog mjesta  i općine gdje se nije obnovila mjesna riva i to zajedničkim sredstvima Ministarstva, Zadarske županije, ŽLU-a i jedinica lokalne samouprave. Sinergija se tu konkretno pokazala na djelu“, poručio je župan Longin.

S  pravom možemo govoriti o “Renesansi na hrvatskoj obali” jer se u posljednjih 25 godina nije ulagalo u lučku infrastrukturu na način kako se danas ulaže, taj trend ulaganja sigurno će se nastaviti i u budućnosti.