Početna GLAZBA ”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-5.dio

”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-5.dio

Autor: Damir Košpić

U ovoj rubrici nastavljamo s predstavljanjem ”Ružnih pačića” pop-rock glazbe, pjesama koje u originalnim verzijama malo tko da je primjetio, a u vrijeme kad su objavljene jedva da su i ušle na top ljestvice. No, kao u poznatoj Andersenovoj bajci, iz ružnih pačića nastali su prekrasni labudovi tj. svjetski mega-hitovi, dakako u obradi drugih izvođača. Dakle, istinu na vidjelo-5.dio!

32. I LOVE ROCK’N’ROLL-ARROWS

Američka rock glazbenica Joan Jett rođena je 1958.u Philadelphiji kao Joan Larkin. Karijeru je započela u tinejđerskom rock bendu ”Runaways”. Nakon odlaska iz grupe seli se u London gdje 1979.godine, uz pomoć Stevea Jonesa i Paula Cooka, članova punk grupe” Sex Pistols”, snima demo verziju pjesme ”I Love Rock’n’roll”, koju su potom odbile ukupno 23 izdavačke kuće. Pjesmu je konačno snimila, ali ne i objavila, kuća Boardwalk records, jer nisu bili uvjereni u uspjeh, te Joani za 2.500 dolara prodaju prava na vrćenje na radio postajama. Po povratku u Ameriku Joan pokreće novi bend,”Blackhearts” s kojim snima nezapažen debi album. Koncem 1981. grupa snima novu verziju pjesme ”I Love Rock’n’roll” koju su potom objavili na istoimenom 2.albumu. Pjesma je ubrzo dospjela na vrh Bilbordove ljestvice, na kojem je ostala punih 7 tjedana, i proglašena je najvećim  američkim hitom 1982.godine. Prema ”Bilbordu”, ”I Love Rock’n’roll” zauzima 56.mjesto, a prema časopisu ”Rolling Stone” 491.mjesto na ljestvici najvećih pjesama svih vremena. Kako smo ranije naveli, Joan je za 2.500 dolara otkupila prava na vrćenje na radio postajama, a smatra se da je do danas vrijednost pjesme narasla na preko 20 milijuna  dolara! Međutim, originalnu, malo poznatu verziju pjesme, prvobitno kao B stranu singla, još 1975.godine je objavio britansko-američki rock trio ”Arrows”, tu verziju možete pronaći na donjem linku. Ova priča ima i tužnu stranu. Nažalost, koncem ožujka od koronavirusa je, u 69. godini života, preminuo autor pjesme, ujedno i basist grupe ”Arrows”, Alan Merrill.

33. TO ALL THE GIRLS I’VE LOVED BEFORE-ALBERT HAMMOND

”To All The Girls I’ve Loved Before” je hit duet Julia Iglesiasa i country zvijezde Williea Nelsona s Juliovog albuma”1100 Bel Air Place”. Ta verzija je dospjela na 5.mjesto Bilbordove pop te na 17. mjesto britanske ljestvice, ali je zato osvojila vrh Bilbordove Country ljestvice i proglašena je Country singlom 1984.godine. Na donjem linku je originalna, nepoznatija verzija pjesme ”To All The Girls I’ve Loved Before” koju je 1975.godine snimio sam autor, Albert Hammond, i objavio je na svom albumu ”99 miles from L.A.” .

34. DON’T LET ME BE MISUNDERSTOOD-NINA SIMONE

”Don’t Let Me Be Misunderstood” je popularna pjesma koju su napisali Bennie Benjamin, Horace Ott i Sol Marcus, a originalno ju je 1964.godine snimila čuvena američka pjevačica i pijanistica, Nina Simone, umrla je u travnju 2003.godine. Pjesma je objavljena na njenom albumu” Broadway-Blues-Ballads” i nikad nije uspjela doći na top ljestvice. Međutim, naredne godine pjesmu je obradila engleska grupa”The Animals” i postala je svjetski hit. Njihova verzija zauzima 322.mjesto na ljestvici 500 najvećih pjesama svih vremena, prema časopisu ”Rolling Stone”. Osim ”Animalsa”, “Don’t Let Me Be Misunderstood” su kasnije obradili i brojni drugi izvođači, od Joe Cockera, preko Gary Moorea do grupa ”No Mercy” i ” Santa Esmeralda” čija je disco/Latino verzija bila veliki hit 1977.godine.

35.BRANDY-SCOTT ENGLISH

“Mandy” je veliki hit Barrya Manilowa iz 1974.godine, njegova prva pjesma koja je došla na vrh Billboardove pop i  Adult Contemporary ljestvice te ujedno njegov prvi zlatni singl u karijeri. Međutim, ”Mandy” je u biti obrada pjesme koja se u originalu zove”Brandy”, a 1971.godine ju je snimio američki kant-autor Scott English. Njegova, originalna verzija dospjela je na 12.mjesto britanske ljestvice. Pored Barrya Manilowa, pjesmu su obradili i Andy Williams, Richard Clayderman , Johnny Mathis , Me First and the Gimme Gimmes , Box Car Racer , Donny Osmond i irski boy-band Westlife čija verzija je 2003.godine bila na vrhu britanske ljestvice singlova. Poslušajte originalnu verziju pjesme, koja se tada još zvala”Brandy”, u izvedbi Scotta Englisha.

0:29 / 2:47

36. I SWEAR-JOHN MICHAEL MONTGOMERY

Moderni kalifornijski doo-wap vokalni kvartet ”All-4-one”činili su Jamie Jones, Alfred Nevarez, Tony Borowiak i Delious Kennedy. Na početku karijere radili su glazbene jinglove na lokalnoj radio postaji, a zatim snimaju svoj prvi singl za malu kuću iz L.A.-a-Blitzz. Bila je to obrada pjesme Tymesa iz 1963., ”So much in love”. Svjetsku slavu stječu drugim singlom, obradom country pjesme Johna Michaela Montgomerya ,”I swear” koja ubrzo postaje broj 1 na američkoj top ljestvici i biva 11 tjedana na toj poziciji. To je ujedno bio i najprodavaniji singl 1994. u SAD-u. Za tu pjesmu”All-4-one” sljedeće godine dobijaju nagradu Grammy, u kategoriji najbolja pop izvedba, te Grammy nominaciju za pjesmu godine. Poslušajte originalnu verziju pjesme”I Swear”, country baladu koju je 1994. godine snimio John Michael Montgomery i s njom dospio na vrh američke country, ali na tek 42. mjesto pop ljestvice.