Početna GLAZBA ”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-8.dio

”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-8.dio

Autor: Damir Košpić

U osmom nastavku iz serijala ”Ružni pačići” nastavljamo s predstavljanjem malo poznatih, originalnih verzija pjesama koje su kasnije postale svjetski mega-hitovi, ali u obradi drugih izvođača.

51.ROCK AROUND THE CLOCK-SUNNY DAE & THE KNIGHTS

Čuvenu rock and roll pjesmu”Rock Around the Clock” 1952.godine su napisali Max C. Freedman i James E. Myers(pod pseudonimom “Jimmy De Knight”). Najpoznatiju verziju pjesme snimili su Bill Haley and His Comets i s njom su 1955.godine dospjeli na vrh ljestvica s obje strane Atlantika. Iako je pjesma snimljena 1954.-te, postala je popularna tek naredne godine, nakon što se pojavila u filmu” Blackboard Jungle”. Ta verzija danas zauzima 158.mjesto na ljestvici 500 najvećih pjesama svih vremena, prema časopisu”Rolling Stone”. Međutim, relativno je malo poznato da je originalnu verzije pjesme, mjesec dana prije Haleya, točno 20.ožujka 1954., snimio američki bend ”Sonny Dae and His Knights”, predvođen pjevačem talijanskih korijena, Sonnyem Dae-m, pravim imenom Pascal Vennitti. Njihova, originalna verzija”Rock Around the Clock, nikad nije uspjela ući na top ljestvice.

52.GREEN GREEN GRASS OF HOME-PORTER WAGONER

1966.godine Tom Jones objavljuje svoj najuspješniji singl u karijeri, pjesmu u country stilu, “The Green, Green Grass of Home”, koja govori o zatvoreniku osuđenom na smrt koji u zatvoru mašta o zelenoj travi svoga rodnog kraja. ”Green grass of home”je inspirirana kultnim noir filmom”Đungla na afaltu” Johna Hustona iz 1950.godine. Pjesmu je 1964.godine napisao Curly Putnam, skladatelj iz Nashvilla, a prvi ju je snimio country pjevač Porter Wagoner, najpoznatiji je po tome što je otkrio country zvijezdu Dolly Parton, s kojom je krajem 60-ih i početkom 70-ih snimio brojne duete. Nakon Wagonera, ”Green grass of home” je snimio Bobby Bare.Tom Jones ju je odlučio snimiti kad je čuo verziju koju je otpjevao legendarni rock’n’roll izvođač Jerry Lee Lewis koji je u to vrijeme krenuo u country vode. Jerryeva verzija objavljena je na njegovom albumu ”Country Songs For City Folks” iz 1965.godine. Kako smo ranije naveli, ”Green grass of home”je Tomov najuspješniji britanski singl i inače prvi singl izdavača ”Decca recordsa” prodan u preko milijun primjeraka. Pjesma je punih 7 tjedana provela na vrhu britanske ljestvice. Nakon Tom Jonesa, obradili su je i Elvis Presley , Johnny Cash, Kenny Rogers i brojni drugi izvođači. Na donjem linku poslušajte originalnu verziju Portera Wagonera:

53.ONE WAY TICKET(TO THE BLUES)-NEIL SEDAKA

”Eruption” je popularan britanski disco / R&B / Soul band iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kojeg je otkrio Frank Farian, tvorac grupe”Boney M”. Najveći hitovi grupe”Eruption”su obrade pjesama “I Can’t Stand the Rain”i “One Way Ticket”, koja je objavljena na njihovom albumu”Leave a Light”iz 1978.godine. Međutim,  malo je poznato da je originalnu verziju, kao”One Way Ticket to the blues”, početkom 60-ih, snimio čuveni američki pjevač i skladatelj Neil Sedaka, sjetimo se samo nekih njegovih hitova kao što su”The Diary”, “Oh! Carol”,”Calendar Girl”, ”Solitaire”, “Breaking Up is Hard to Do” i ”Is This The Way to Amarillo”, ova posljednja u izvedbi Tony Christiea. Zanimljivo je navesti da je Tony Christie reizdao ovu pjesmu 2005.godine i postala je veliki svjetski hit, donijevši autoru pjesme, Neilu Sedaki nagradu Guinnessove Knjige Rekorda za, do tad, najprodavaniji  singl 21.stoljeća! Poslušajte”One Way Ticket to the blues” u originalnoj izvedbi Neila Sedake:

54.NEIL DIAMOND-I’M BELIEVER

”I’m a Believer” je pjesma koju je napisao čuveni američki kantautor Neil Diamond, a svjetski hit je postala 1966.godine u izvedbi grupe ”The Monkees”, provevši punih 7 tjedana na vrhu američke ljestvice. ”I’m a Believer” je najprodavaniji singl 1967.godine u svijetu i ujedno jedan od naprodavanijih singlova u povijesti popularne glazbe, samo u prva dva dana po objavljivanju prodan je u preko milijun primjeraka. ”I’m a Believer”, u izvedbi grupe”The Monkees”zauzima 48.mjesto na Bilbordovoj ljestvici najvećih hitova svih vremena. Međutim, malo je poznato da je pjesmu prvi snimio sam autor, Neil Diamond, mada se pouzdano ne zna da li ju je prvi i objavio ili su to bili ”Monkeesi”. No , jedno je sigurno, ”Monkeesi” su je u svakom slučaju čuli od Neila Diamonda i požurili je snimiti i objaviti, očito je u to vrijeme to bilo moguće napraviti, danas se to sigurno ne može dogoditi bez pristanka samog autora pjesme. Osim ”Monkeesa”, ”I’m a Believer” su 2001.godine obradili i”Smash Mouth”, a njihova verzija se može čuti u crtiću”Shrek”. Na donjem linku poslušajte pjesmu u originalnoj izvedbi Niela Diamonda, velikog američkog kantautora čije pjesme su do danas prodane u preko 160 milijuna primjeraka pa ne čudi da je uveden u ”Rock and Roll Kuću slavnih” te u ”Kuću slavnih” skladatelja i dobio je Grammya za životno djelo.

55.ALWAYS ON MY MIND-B.J. THOMAS

”Always on My Mind” je super poznata pjesma koju je 1972. objavila američka country-pop pjevačica Brenda Lee , a nešto kasnije i neponovljivi Elvis Presley. 1982. pjesmu je obradio i čuveni country pjevač Willie Nelson. Njegova verzija je postigla još veći uspjeh nego ona Elvisova, dospjevši na vrh Billboardove Country te na 5.mjesto pop ljestvice. Pored toga, Willieva obrada je osvojila nagrade Grammy za pjesmu godine, zatim country pjesmu godine i najbolju mušku vokalnu country izvedbu. ”Always on My Mind” je ponovo postala hit 1987. godine u izvedbi Pet Shop Boysa. Pored navedenih imena, pjesmu je obradilo preko 300 različitih izvođača, ali je samo jedan original. Da, već vidimo da biste na nekom kvizu, ko iz topa, rekli da je originalnu verziju snimio Elvis, ali, kao i mnogo puta u njegovoj karijeri, odgovor bi bio netočan. Originalnu verziju je 1970. snimio američki pjevač B.J. Thomas, najpoznatiji po velikom hitu “Raindrops Keep Fallin’ on My Head” iz filma ”Butch Cassidy and the Sundance Kid”. Njegovu, malo poznatu, originalnu verziju poslušajte ovdje:

56.THE AIR THAT I BREATHE-ALBERT HAMMOND

“The Air That I Breathe” je pjesma koju je originalno snimio sam koautor, Albert Hammond i objavio je na svom albumu”It Never Rains in Southern California” iz 1972. godine. Dvije godine kasnije, pjesmu je obradila grupa”The Hollies” i posljednji je veliki hit u njihovoj karijeri, 1974. godine je bila na 2.mjestu britanske te na 6.mjestu američke ljestvice. Nešto prije njih,”The Air That I Breathe” je snimio i Phil Everly iz dua”Everly Brothers”, a zatim i brojni drugi izvođači kao što su Olivia Newton-John, Hank Williams , Julio Iglesias, The Mavericks, KD Lang te 1998.godine i ”Simply red” na albumu ”Blue”. Zanimljivo je napomenuti da je pjesma ”Creep” grupe ”Radiohead” nastala prema Hammond/ Hazelwoodovoj ”The Air that I Breathe” što su članovi Radioheada i priznali samim time što su navedenu dvojicu i potpisali kao koautore pjesme ”Creep”. Na kraju recimo i to da se ”The Air That I Breathe” može čuti i u filmu Sofie Coppole “The Virgin Suicides”. Poslušajte originalnu verziju pjesme u izvedbi Alberta Hammonda.

57.TORN-EDNASWAP

”Ednaswap” je američki alternativni rock band osnovan 1993. u Los Angelesu. U svojoj karijeri, koja je trajala do 1998., objavili su tri albuma od kojih je prvi, istoimeni”Ednaswap”, izašao 1995.godine. Na tom albumu nalazi se i njihova, originalna verzija pjesme”Torn” koja prolazi prilično nezapaženo. Međutim , dvije godine kasnije”Torn” je obradila australska pjevačica Natalie Imbruglia i objavila je na svom debi albumu ”Left of the Middle”. Njena verzija pjesme postala je svjetski hit i dospjela je na vrh ljestvica u brojnim zemljama. Na donjem linku poslušajte originalnu verziju pjesme”Torn” u izvedbi grupe”Ednaswap”: