Početna VIJESTI SATELIT „NIKOLINA“ Pobjednica likovnog natječaja EK Nikolina Rudić iz Ražanca nakon lansiranja...

SATELIT „NIKOLINA“ Pobjednica likovnog natječaja EK Nikolina Rudić iz Ražanca nakon lansiranja satelita poručila: „Tek sad vidim koliko je ovo velika stvar. Jako sam ponosna“

foto: Novi radio

Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca uspješno je prije dva dana lansiran u Zemljinu orbitu. Nikolina je učenica 4. razreda u Osnovnoj školi Jurja Barakovića iz Ražanca, jutros je hrabro stala pred brojne mikrofone i kamere zadarskih novinara u prostorijama agencije Zadra Nova te još jednom ponovila kako je ponosna na svoj uspjeh. Podsjetimo Nikolina je sudjelovala na likovnom  natječaju u organizaciji Europske komisije, a ocjenjivački žiri odabrao je Nikolinu kao pobjednicu za Hrvatsku. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske. Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo.

Foto: Nikolina Rudić

Jako sam sretna i ponosna. Nisam mislila da ću pobjediti na natječaju.”, kazala je Nikolina te dodala kako o satelitu zna da je velik i da ima broj 28. I naravno njezino ime.

Emocije su me preplavile. Presretna sam i ponosna na Nikolinu. Teško će biti opet doseći ovakav uspjeh. Ovaj trenutak će nam zauvijek ostati u sjećanju.“ nije krila oduševljenje učiteljica Ana Zekanović.

Zapravo sam sasvim slučajno saznala za ovaj likovni natječaj jer sam tražila informacije o jednom drugom natječaju. I kad sam ga vidjela, rekla sam zašto ne? U zadnji sam tren prijavila Nikolinin rad, ali sam odmah imala osjećaj da će pobijediti. I kad su me zvali iz EK, znala sam da zovu zbog Nikoline , istaknula je Zekanović.

foto: Nikolina i Barbara Rudić, učiteljica Ana Zekanović

Nikolinina mama Barbara kaže kako je ona jako kreativna djevojčica I uvijek nešto crta, reže kolaže, igra se s bojama, a želja joj je postati arhitektica. Kaže kako su za natječaj znali, ali nisu niti slutili koliko je to veliku uspjeh:

Mi zapravo uopće nismo znali koliko je ovo važno. Učiteljica često Nikolinine radove prijavljuje na natječaje. No nakon što su nazvali iz EK, a tek nakon lansiranja satelite shvatili smo koliko je to velika stvar”, kazala je ponosna mama Barbara.

Iz Europske svemirske postaje u Kourou na prekomorskom teritoriju u Francuskoj Gvajani satelit je lansiran u nedjelju rano ujutro u 01:27 po Srednjoeuropskom vremenu.

foto: pobjednički rad i replika satelita “Nikolina”