Početna VIJESTI Savjeti građanima – investicijske prijevare!

Savjeti građanima – investicijske prijevare!

Zadarskoj policiji je jučer, 30. studenog, prijavila 59-godišnja hrvatska državljanka kako je zaprimila telefonski poziv nepoznate muške osobe, koja se predstavila kao ovlaštena osoba za trgovanje dionicama.

Tijekom komunikacije na ime povrata uloženog novca, nepoznata osoba je zatražila od oštećene potrebne informacije o njenom bankovnom računu, nakon čega je ustupljenim podacima s njenog računa izvršeno više novčanih transakcija, čime joj je pričinjena materijalna šteta od više desetaka tisuća eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela, te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalne prijevare.

Policija upozorava građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima te da ne ustupaju nepoznatim osobama podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice.

Isto tako ne bi trebali ustupati preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica

U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

 Važno je skrenuti pažnju i na različite oblike elektronske pošte kojima vas nepoznate osobe obavještavaju o velikom nasljedstvu, mogućnošću brze i lake zarade, a kupnja preko interneta, ukoliko niste oprezni, može biti rizik i svatko može nasjesti na prijevaru.

Opreza nikada dosta i sa SPAM porukama, lažnim pozivima ili možda čak ucjenama jer iza njih se nalaze prevaranti, odnosno osobe koje vam imaju namjeru otuđiti novac.