Početna VIJESTI SAZNAJTE VIŠE O DIJABETESU Cukrići pozivaju na javnozdravstvenu akciju u srijedu na...

SAZNAJTE VIŠE O DIJABETESU Cukrići pozivaju na javnozdravstvenu akciju u srijedu na Narodnom trgu u Zadru

U srijedu 5.travanja, 2023., od 11:00 do 13:00 sati na Narodnom trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će uz pomoć profesora, učiteljica i učenika školske zadruge Iskrice Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihove Područne škole Diklo održat će  javnozdravstvenu akciju gdje će uz pomoć volontera zdravstvene struke provoditi određivanje šećera u krvi prisutnima, educirati o šećernoj bolesti, promovirati radove naših prijatelja i članova i dijeliti edukativne materijale izrađene u sklopu projekta CUKAR 5.0 kojeg provode u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivredno, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića.

Na događanju će se predstaviti mobilna aplikacija Cukar SOS.SMS koja je izrađena u sklopu Projekta CUKAR 5.0. Radi se o aplikaciji koja je prilagođena djeci i mladima sa šećernom bolesti. Aktiviranjem SOS-gumba pokreće se generiranje SMS-poruke s lokacijom. Generirana SMS poruka obuhvaća osobne podatke djeteta i lokaciju odnosno rutu s najkraćim putem do djeteta. Poruka se šalje kontaktima (roditelji, članovi obitelji, prijatelji). Aplikacija koja šalje upozorenja o sigurnosti u slučaju nužde može djetetu spasiti život. U sklopu Projekta CUKAR 5.0, Cukrići su tiskali i Prehrambeni priručnik u kojem se nalaze obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti.

Cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječiti posezanje za nezdravom hranom. Obroci su grupirani po godišnjim dobima, a za pripremu jela preporučuje se koristiti sezonski dostupne namirnice. Uz svaki obrok navedene su nutritivne vrijednosti obroka, dobrobiti pojedine namirnice te fotografija.

Na samom događanju će se moći preuzeti tiskani primjerci prehrambenog priručnika za sve koji budu bili zaintersirani. Cilj obilježavanja je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama.

Projekt CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK sufinancirala je EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva ”Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar, a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.