Početna VIJESTI SINERGIJA S PRIRODOM: Zašto je priroda pravi lijek za zdravlje?

SINERGIJA S PRIRODOM: Zašto je priroda pravi lijek za zdravlje?

Novi radio opet je u svom eteru ugostio zanimljive ljude koji svojom ljubavlju i hobijima upotpunjuju ovaj svijet. Jedna od njih je i naša Zadranka Mirna koja iz prirode izvlači “ono najbolje”.

Mirna Milković ima osebujan životopis. Osim što je planinarski vodič i kemičarka, ona je i certificirani fitoaromaterapeut, kemičarka i vrhunska poznavateljica biljaka, a za Velebit kaže kako joj je drugi dom…

foto: noviradio.hr

“Način na koji ja živim od najranijeg djetinjstva, spontano me doveo do ovoga što danas radim. Čovjeku se puno toga skupi u životu, pa i neočekivani putevi koji ga dovedu do finalnog odredišta. Tako se to i meni dogodilo. Koristeći prirodne resurse kojim sam svakodnevno okružena, morem i Velebitom, okrenula sam se prirodi i pronalasku jedne potpuno nove realnosti – prirodnoj raznolikosti i ljubavi prema prirodi u svim njenim oblicima”, ističe simpatična Mirna.

Sve je zapravo, kako kaže, krenulo sasvim slučajno, njenim otkrićem jedne gljivice na svojoj Facebook stranici te upoznavanje s biljkama koje iz prirode možemo iskoristiti za svoju dobrobit, nakon čega su uslijedili komentari i želje njenih istomišljenika za otkrivanjem bilja u prirodi kojima bi se na prirodan način pomoglo ljudima.

“Mi smo kao ljudska bića dio prirode, mi jesmo priroda i normalno je da se želimo vraćati u posjet prirodi. Radionice koje održavam namijenjene su svima koji žele naučiti o specijalnoj kozmetici pa tako govorimo i o tretmanima za zdravlje, psorijaze, autoimunih bolesti i tome slično” istaknula je dodajući kako u ovom pothvatu mogu sa sigurnoću ići s njom u ovu avanturu.

Radionice se provode u prirodi, u srcu Velebita kroz koje vas vodi Lucija zajedno uz Mirninu potporu. Tokom tih radionica, uz izradu prirodne kozmetike odnosno kremica upoznaje se i priroda Velebita šetajući prirodom, branjem gljiva, kuhanjem na vatri i edukativnim druženjem u pozitivnom okruženju.

“Ono što nam se najviše svidjelo je to što Mirna zna osjetiti grupu, tako da bih radionice preporučila svima koji su spremni upoznati prirodu i Velebit i izaći iz svoje komforne zone”, rekla je Lucija Jurišić jedna od polaznica radionica.

foto: noviradio.hr

Sve detalje o radionicama možete saznati na Mirninoj Facebook stranici jer je interes povećan pa se potrebno informirati na vrijeme.

“Svaka sekunda u prirodi kroz cijelu godinu je fantastična. Nadolazeća jesen je predivna, popraćena prekrasnim bojama, a što se tiče samih biljaka, u jesen se skupljaju plodovi i korijenje zbog njihovih specifičnih karakteristika u različitim terapijskim učincima.”

Mirna je, kako kaže Lucija, polaznica njenih radionica, živa enciklopedija dodajući kako poznaje svaku biljku, njena svojstva i svrhu, kao i način uporabe.

“Biljke su abnormalno veliko područje. Ono što čovjek mora znati da bi se njima bavio je sama geologija, klimatologija, kvaliteta zemlje, kemija, same biljke, botanika pa i medicina. Nema dana kada ne učim i ne proširujem svoje znanje”, pojasnila je Mirna.

Na pitanje na što moramo pripaziti prilikom bavljenja biljkama i adekvatnom ophođenju prema okolišu Velebita, Mirna je pokušala ukratko objasniti:

“Velebit treba očuvati, ali ne na utopistički način da ne koristimo njegove prirodne resurse. Time što je nacionalni park, nije zaštićen od elemenata koji eksterno djeluju na njega. Mi kao ljudi trebamo se ponašati kao čuvari prirode koji rade intervencije da bismo očuvali prirodni okoliš, poput naše Lucije koja je znanstvenik, pri čemu treba uzeti u obzir sve zakone prirode i zakone djelovanje čovjeka jer ćemo inače uništiti netaknutu prirodu Velebita.”

Prirodna kozmetika koja se proizvodi na Mirninim radionicama izaziva interes svih ljubitelja prirodne kozmetike koja blagotvorno djeluje na naše tijelo jer čovjek sve više počinje shvaćati da je sjedinjen s prirodom i da ga jedino prirodni sastojci koji se apsorbijaju kroz naš najveći organ ostavlja zdravim.

“Nije samo bitna prehrana, iako obožavam nutricionizam, no bitna je i kozmetika: što stavljamo na sebe, čime se peremo, sve je to bitno za zdravlje. Sve radim sama i nemam vremena stizati sve, no uskoro ću početi raditi na širokoj proizvodnji prirodne kozmetike kako bi ona bila dostupna sve većem broju korisnika”, rekla je o budućim planovima dodajući kako je velika privilegija znati prenijeti svoje znanje na druge.

foto: noviradio.hr

Iako je planinarski vodič u Mirninim rukama možete se osjećati sigurno, jer kako i sam kaže, Velebit dobro poznaje i upućena je u snalaženje u prirodi.

“U znanosti se uvijek traže uzroci, što znači da se na simptom djeluje iznutra. Fitoaromaterapeutski proizvodi su onog oblika koji je primjenjen za neku određenu terapiju. Pomno i pažljivo se postavlja dijagnoza kako bi se na ispravan način oblikovao proizvod koji će ciljano djelovati na problematično područje, i ja onda naprosto, odsviram pravi odgovor na to”, priča Mirna.

Prijave na radionice vrše se putem njene Facebook stranice Mirna Milkovic ili stranice Tutto e sinergia.