Početna VIJESTI Sjednica Gradskog vijeća: Na dnevnom redu izvješće o radu gradonačelnika, poslovanje tvrtki...

Sjednica Gradskog vijeća: Na dnevnom redu izvješće o radu gradonačelnika, poslovanje tvrtki u vlasništvu grada i mjere pomoći poduzetnicima

gradsko-vijeće-

Danas će se održati sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra, ali ne u gradskoj vijećnici već u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Svi nazočni će cijelo vrijeme morati nositi masku i držati se propisanog razmaka.

Gradonačelnik Branko Dukić prezentirati će izvješće o radu u prvih šest mjeseci, a nakon toga vijećnike će o svom poslovanju izvijestiti trgovačka društva u vlasništvu grada. Na sjednici će biti riječi o mjerama pomoći zadarskim obrtnicima i poduzetnicima. Na dnevnom su redu tako, između ostalog,  prijedlog o privremenom oslobađanju plaćanja zakupa javnih površina zakupcima za postavljanje stolova i sjedalica ispred ugostiteljskih objekata, prijedlog o umanjenu i oslobođenju od plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra te subvencioniranje kamate kredita za očuvanje likvidnosti.

Podsjetimo, od 1. listopada bi na snagu trebale stupiti nove mjere, izvijestili su iz Grada Zadra koji već sada ima 30 milijuna kuna manje u gradskoj blagajni zbog “korona krize”. Grad u periodu od 1. listopada do 31. ožujka planira smanjiti visinu zakupnine poslovnih prostora u visini od 25 i 50 posto, ovisno o tome da li zakupci obavljaju svoju djelatnost cijelu ili samo dio godine. Tradicijski obrti u istom razdoblju bit će oslobođeni plaćanja zakupnine u potpunosti. U istom periodu prijedlog je da se svi zakupci javnih površina za postavu ugostiteljskih stolova i sjedalica ispred ugostiteljskih objekata u cijelosti oslobađaju od plaćanja zakupa javne površine. Uvjet je samo da su zakupci redoviti platiše gradskih obveza. Predviđeni su i programe kreditiranja putem subvencioniranja kamatne stope.