Početna HRVATSKA SPOMENIK RAZDORA Dukić bi ga maknuo, SDP-ovci bi ga uredili a Mate...

SPOMENIK RAZDORA Dukić bi ga maknuo, SDP-ovci bi ga uredili a Mate Lukić bi ga nadogradio!

Prilagodba novom normalnom po prvi je puta posjela zadarske gradske vijećnike u Svečanu dvoranu zadarskog Sveučilišta na Novom kampusu gdje je danas održana 28. sjednica Gradskog vijeća. Prethodio joj je aktualni sat tijekom kojega su se novinari mučili s razumijevanjem vijećnika koji su za govornicu izlazili sa maskama ispod kojih su nerazumljivo mumljali, da bi se na kraju odlučilo da se maske skinu, ali samo za govornicom.

Obnova Zadarske rive teška preko 70 milijuna kuna i ugovor koji se po mišljenju SDP-a, skriva od javnosti, potom obnova Trpimirove obale i možebitna izgradnja školjere koja bi spasila Brodaricu od nemilosrdnog juga, „Hotel Kalafonja“ i problemi malih iznajmljivača u Ričinama, ali i slični problemi drugih gradskih predjela, poput Plovanije ili Masline koji prerastaju u turističke zone i muku muče s radovima usred ljeta, samo su neke od tema današnjeg aktualca.

No, ona tema koja se željno iščekivala i oko koje se najviše pjenilo, pogađate, ideološke je prirode i tiče se spomenika na Muraju. Spomenika antifašizmu, tvrdi SDP-ova Danijela Vukoša ili pak komunizmu, odnosno „ćeliji KPJ“ kako ga doživljava gradonačelnik Branko Dukić.

„Kao što izbjegavate svake godine odati poštovanje stvarnim antifašistima, onima koji su borbom u drugom svjetskom ratu vratili Zadar Matici Hrvatskoj, mislim da ta praksa, taj strah koji iz vas progovara da ih nazovete njihovim pravim imenom, partizanima, to sve vidim zapravo kao jednu, usudila bih se reći, nepristojnost i duhovnu ograničenost koja ne može sveobuhvatno podnijeti prošlost vlastitog grada“, kazala je Vukoša.

„Ja sam svjestan da je sve to dio naše prošlosti ali mišljenja sam da od toga ne treba praviti ideologiju već da ovaj spomenik, koji to nije jer kao takav nigdje nije zaveden, treba staviti u neki od muzeja da bude tamo izložen“, odgovorio joj je gradonačelnik.

„Antifašizam nije ideologija već civilizacijska vrijednost, da nije bilo antifašizma mi u ovoj gradskoj vijećnici ne bi govorili hrvatski jezik, vi se možda ne biste prezivali Dukić, ali to vama možda ne bi niti smetalo“, replicirala mu je Vukoša.

„Ja nisam ništa govorio o antifašizmu, a vi brkate antifašizam i komunizam i govorite da je to jedno. Nije, zaključio je gradonačelnik“, koji je predložio da se o svemu na izjašnjavanje pozovu građani, da se vidi što Zadrani misle o tome gdje bi trebao stajati spomenik.

Kompromis je ponudio Mate Lukić iz Nezavisnih za Hrvatsku koji kaže nije za uništavanje ni skladištenje spomenika. On bi naime na postojeći „KPJ-u spomenik“  nadogradio još jedan i to onaj u obliku jedra i tako stvorio sretni hibrid – treći spomenik!

„Predlažem da se spomenik pošalje u kiparsku radionicu jednog od najvećih kipara današnjice Mate Turića da isti posluži kao postoje ili temelj i na njega da se nadogradi hrvatski jedrenjak s križem, simbol zajedništva, muke, uspravnog grada i uspjeha, usprkos svih nevera koje ga tuku!“ – predložio je Lukić.