Početna KULTURA SRCEM PREMA NEBU Predstavljena slikovnica o životu časne Majke Marije Krucifikse Kozulić...

SRCEM PREMA NEBU Predstavljena slikovnica o životu časne Majke Marije Krucifikse Kozulić koju su zajedničkim snagama stvorile dvije učenice!

U župnoj crkvi Sv. Ante na Smiljevcu jučer predstavljena slikovnica  “Srcem prema nebu”, koja govori o životu  časne Majke Marije Krucifikse Kozulić. Riječ je o slikovnici koje su zajedničkim snagama stvorile dvije vrijedne učenice 8. razreda OŠ Smiljevac Petra Ušljebrka i Flora Marinović . Naime, sama slikovnica stvarala se oko osam mjeseci, a radionicu iz koje je ponikla ova predivna slikovnica vodila je učiteljica razredne nastave Želja Diklan koja iza sebe ima nekoliko slikovnica.

“Stvoriti ovakvu slikovnicu bilo je izazovno i zahtjevno, jer prije samog početka pročitala sam knjige o životu Majke Marije Krucifikse, proučava ih i razmišljala na koji način to pretočiti u slikovnicu. Kad su se na radionicu javile ove dvije talentirane učenice, nekako je sve krenulo svojim tijekom. Volim raditi sa djecom, volim njihovo stvaralaštvo i kako to pretoče u likovne radove. Dječji izričaj je najljepši i upravo je predivna ta njihova jednostavnost pretočena u slikovnicu”, istaknula je učiteljica Diklan.  

Slikovnicu je oslikala Petra Ušljebrka koja se, kako kaže, od malih nogu bavi slikanjem.

„Odgojena sam u vjeri, a slikanje i crtanje obožavam pa je nekako bilo i prirodno da me put naveo na sakralnu umjetnost .Volim crtati crkvene i vjerske motive. Uživala sam na radu ove slikovnice, a često sam radove koje ne bi dovršili na radionici, nosila kući i dovršavala. Presretna sam rezultatom“, kazala nam je Petra. Inače za naslovnicu stavljena je slika vitraja slikara Josipa Boterrija Dinija.

Slikovnica govori o Majci Mariji Krucifiksi, časnoj sestri koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeću u Rijeci. Njezin život, kako se čulo na predstavljanju slikovnice, bio je prožet žrtvom, trpljenjem i radom. Život je posvetila siromašnoj i napuštenoj djeci, a u Rijeci je osnovala i prvo sirotište. Časna Krucifiksa bila je i utemeljiteljica autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Na mjestu gdje je osnovano sirotište danas je djeluje Ženski učilišni dom, rekla nam je Vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova Dobroslava Mlakić.

„Majka Krucifiksa željela je da svako dijete u svoje srce primi Isusa. Život je posvetila ne samo djeci nego i ostalima potrebitima, a njezin karitativni rad je bio smisao njezina života. Željela je, kome god je to mogla, osigurat dostojan ljudski život“ kazala je Mlakić.

U tijeku je postupak proglašenja blaženom i svetom Majke Marije Krucifikse Kozulić.