Početna KULTURA “Staklene periske” u Muzeju antičkog stakla – izložba koja spaja umjetnost i...

“Staklene periske” u Muzeju antičkog stakla – izložba koja spaja umjetnost i znanost

“Staklene periske” – naziv je izložbe mlade zadarske kiparice Zvonimire Karavide koja je otvorena danas u Muzeju antičkog stakla. Uz izložbu održano je i predavanje “Plemenita periska:prošlost, sadašnjost…” dr. sc. Brune Petani sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. U namjeri senzibiliziranja javnosti o izumiranju mediteranskog endemskog školjkaša plemenite periske, nastala je ideja o spoju umjetnosti i znanosti u vidu izložbe staklenih skulptura s motivom periske, rekla nam je Zvonimira Karavida istaknuvši da su staklene periske nastale još prije nekoliko godina:

“Periske sam odučila raditi kao jednu pozitivnu priču prije tri godine dok u Jadranskom moru još nije postojao ovaj problem velikog izumiranja. One su u jednom periodu bile ugrožene, ali od strane ljudi. Kad se tada nekako osvijestio taj problem, periske su se ponovo obnovile. To je bila jedna lijepa priča, ali od onda su se stvari opet promijenile tako da sad nije samo ljudski faktor upitan nego je i priroda odradila svoje”, rekla nam je mlada zadarska kiparica i naglasila kako je odgovornost na nama, da svojim primjerom zajedno potičemo ispravan odnos prema moru i prirodi.

Izložba “Staklene periske” postavljena je u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla i možete ju pogledati do 15. listopada.