Početna VIJESTI Svjetski je dan sindroma Down

Svjetski je dan sindroma Down

Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća. Taj je datum odabran simbolično jer je Down sindrom genetski poremećaj uzrokovan trisomijom 21. krosmosoma. U Hrvatskoj danas živi oko 1500 osoba sa sindromom Down, prosječno se s njim rađa jedno među 650 novorođene djece, kako kod nas tako i u svijetu, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“U organizaciji Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa iz Zagreba, koji ima oko 120 članova, a najviše djece i mladih sa sindromom Down, Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježili smo u nedjelju 19.3.2023. prigodnim koncertom i demonstracijom likovnih vještina, te pripreme i posluživanja hrane koje mladi sa sindromom Down uče na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa Aleksandar Karanfiloski ističe da ta udruga okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju. Aktivnosti koje provode u Centru zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psihosocijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja.

Centar tijekom 2022. i 2023. godine provodi projekte EU-a “Pomozi mi u startu: rana intervencija i sport za osobe s invaliditetom kao važan čimbenik u prevenciji bolesti i promociji zdravlja” i “Na izvoru znanja – jačanja kapaciteta za podršku ranjivim skupinama”.

Trenutačno se u Centru provode radionice integracije refleksa, logopedske radionice, radionice senzorne integracije. Imamo također i radionice art terapije za male i za velike, poput likovne, glazbene, kazališne radionice, plesa, keramičke radionice, te sportske radionice poput veslanja na dasci i taekwondo radionica – kaže Karanfiloski: “Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom značajno jer na taj dan puno govorimo i mogućnostima tih osoba. Naime, kako u društvu podižemo svijest o sindromu Down i što više radimo na inkluziji, pa smo djecu sa sindromom Down uključili u redovne vrtiće, osnovne i srednje škole, sportske aktivnosti i u svijet rada, tim bolje se oni prilagođavaju i mogu se bolje uključiti u društvo. Takve procese potičemo obilježavanjem Svjetsko dana osoba s Down sindromom – pojašnjava Karanfiloski.

Dakle, od ključne važnosti je percepcija javnosti: što mi kao društvo vidimo u jednom djetetu s sindromom Down i kakva su naša očekivanja prema njemu/njoj. O tome ovisi koliko će se osjećati prihvaćeni i što će nam zauzvrat oni pokazati da mogu. Veoma je popularno i veselo na ovaj dan u znak podrške osobama sa sindromom Down obući šarene i rasparene čarape. To nije zato što osobe sa sindromom Down ne znaju spariti čarape, nego zato što se tim zaigranim činom promiče integracije drugačijega u društvo – odnosno time podržavamo različitost. Na proslavi Svjetskog dana sindroma Down na Bundeku nastupali su, ovim redoslijedom: dječja skupina Mikrofončići, polaznice mikrofon.hr škole pjevanja Laura Borković i Tessa Aralica, Jure Brkljača, grupa Feminem, Marko Kutlić, Dino Jeluslić i Mile Kekin. Voditeljica programa bila je Zlata Mück Sušec. Zahvaljujem im što su nam poklonili svoje vrijeme i donirali nastup, a također zahvaljujemo suorganizatorima Svjetskom savezu mladih Hrvatska, Hrvatskom društvu skladatelja i Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.