Početna KULTURA SVJETSKI POZNAT “BANKSY” NA IZLOŽBI U ZADRU DO KRAJA LISTOPADA 2023.

SVJETSKI POZNAT “BANKSY” NA IZLOŽBI U ZADRU DO KRAJA LISTOPADA 2023.

Foto: noviradio.hr

Danas je, točno u podne, svečano otvorena izložba Zadar does Banksy. Izložba je postavljena u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače i bit će otvorena za sve posjetitelje do kraja listopada ove godine.

foto: noviradio.hr

Izložba zanimljivog autora čiji identitet još nije javno otkriven mami interes javnosti već duži niz godina. Ono što se o njemu trenutno javno zna da je rođen 1974. Godine i da će se tijekom izložbe, publici dati “hint” o tome tko bi to mogao biti. U uvodnom predstavljanju o autoru je govorila Lorena Peroš iz Narodnog muzeja Zadar:

“Iako mu je identitet još uvijek nepoznat, smatra se da je rođen 1974. godine u nekom malom gradiću pored Bristola. Ono što je manje poznato je da je on jako svestrani umjetnik koji se pored grafita dodatno bavi se snimanjem filmova i fotografija. Uz njega se veže termin kulturnog aktivizma jer potiče brojna pitanja uz uličnu umjetnost. On je istovremeno i slavan i anoniman. Danas možemo o njemu govoriti kao jednom širem kulturnom fenomenu.”

foto: noviradio.hr

Organizator izložbe, David Rjazancev iz Deva Puri gallery d.o.o. proveo je nazočne izložbom i pojasnio detalje o autoru i njegovim poznatijim djelima:

“Poruka je Banksy i sve ono što on predstavlja. To su mnogobrojne stvari u posljednjih ajmo reći 30 godina. On je napravio velik broj radova sa svih mogućih područja koja ja mislim da su važne za naše živote. Ova izložba je od šest soba i praktički svaka soba ima svoju poruku od toga što je on radio za izbjeglice i sa njima, od toga što je radio za Palestinu, što je radio protiv rata, što je radio za muzičare…”

foto: noviradio.hr