Početna SPORT TKD DONAT VRŠI UPISE Taekwondo od najmlađe dobi razvija motoriku, disciplinu, socijalizaciju

TKD DONAT VRŠI UPISE Taekwondo od najmlađe dobi razvija motoriku, disciplinu, socijalizaciju

Bavljenje tjelesnom aktivnošću, odnosno sportom, donosi mnogostruke boljitke za naš organizam. Danas ćemo u ovom tekstu, uvažavajući sve oblike tjelesne aktivnosti i sportove, ipak prednost dati taekwondo-u kao jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova na svijetu. Ovaj sport postaje sve popularniji, a u TKD Donat se nadaju da će tako biti i u Zadru. TKD Donat djeluje već deset godina, a osim redovnog programa u klubu rade i s djecom s poteškoćama u razvoju. Također odnedavno upisuju i djecu vrtićke dobi, odnosno treće godine života.

 „Na svjetskoj razini taekwondo se smatra jednim od najpopularnijih sportova, a olimpijski sport je postao 1988. godine“,  istaknuo je trener TKD Donat Miljenko Lisica dodavši kako još uvijek u Zadru taj sport nije dobio zasluženu pažnju. No i to se mijenja, pogotovo zbog višestrukih koristi bavljenja tom borilačkom vještinom. „Dobar je za razvoj motorike, discipline, socijalizacije – sve segmente pokriva“, kaže trener Lisica kojemu odnedavno u radu pomaže i Đana Bajlo koja je po struci odgojitelj predškolske djece. U klubu sudjeluje kao pedagoška potpora u radu s djecom u ranoj dobi te s djecom s posebnim potrebama.  

Prije svega bih naglasila da mi radimo integrirano. Djecu s teškoćama uključili smo u rad s djecom urednog razvoja. Sama sportska aktivnost prije svega doprinosi toj socijalizaciji koja je neophodna za razvoj djeteta, utječe na razvoj koncentracije, pamćenja, učenja, te podiže samopoštovanje, što je vrlo bitno. Što se tiče blagodati za osobe s poteškoćama u razvoju, sport bitno utječe na osnaživanje osoba, za njihovo integriranje u društvo gdje se na njih prvo gleda kao na sportaše, a tek nakon toga kao osobe s invaliditetom“, istaknula je Bajlo koja poziva roditelje da uključe svoju djecu upravo na taekwondo. „Mi smo ti koji želimo potaknuti dijete da ono radosno dolazi k nama, da shvati koliko je sport bitan, da se dobro osjeća,  da je zadovoljno, da se jedva čeka vratiti k nama“, kaže Bajlo.

U klubu se diče 18-godišnjim Mateom Škarom koji se kao osoba s teškoćama u razvoju parataekwondo-om bavi već devet godina i višestruki je državni prvak. Proputovao je cijelu Hrvatsku, a prošle godine je nastupio na svjetskom prvenstvu u Turskoj. Prije nekoliko dana Mateo se vratio s priprema za Europsko prvenstvo koje su održane u Kukljici u sklopu sportsko-edukativnog kampa. Trener Lisica ističe kako je upravo Mateo primjer kako sport, u ovom slučaju taekwondo, pomaže osobi u osnaživanju, bez obzira na sve teškoće s kojima se susreće.

Taekwondo je dosta zahtjevan sport i dijete psihički mora biti spremno.  Zato u klubu i imamo rekreativne i natjecateljske kategorije. U tom natjecateljskom dijelu iznimno je bitno da je dijete psihički stabilno, snažno, jer prolazi različite stresne situacije“, istaknula je Bajlo koja se za taekwondo zainteresirala kada je njeno dijete, inače hipersenzibilno, počelo trenirati i kada je vidjela višestruke koristi bavljenja tim sportom.  U radu s djecom ključan je i pristup gdje im se daje određena sloboda u izražavanju i odnosu s drugom djecom, ali se od njih traži i disciplina.

TKD Donat i TKD Donat osoba s invaliditetom vas pozivaju da se javite na brojeve 095 904 1149, 0912840266. Treninzi su svakodnevni, a prvi je besplatan. Možete ih zapratiti i na facebooku.