Početna VIJESTI U gradske vrtiće ostalo neupisano 305 mališana!

U gradske vrtiće ostalo neupisano 305 mališana!

305 djece ostalo je neupisano u gradske vrtiće, čulo se danas na konferenciji za medije u Gradu Zadru. Problem bi riješila četiri nova vrtića s 352 mjesta, poručuju gradski oci. No, projekti su stopirani jer je gradski proračun blokiran. Stoga, do daljnjeg ništa od rekonstrukcije DV Pčelica i DV Duga, te gradnje dvaju novih vrtića i to na Crvenim kućama i Smiljevcu.

– Nedostaju nam četiri nova vrtića s kojima bi dobili još 352 mjesta da sva djeca dobio mjesto u gradskim vrtićima – rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra na početku konferencije za medije, sazvanoj povodom planiranog građenja novih gradskih vrtića i objave upisnih lista u iste. Po tom pitanju, gradonačelnik je izvijestio kako se u gradske vrtiće ove godine nije upisao približan broj djece kao i lani.

– Apeliram na gradske vijećnike da shvate odgovornost. Na njima je da donose akte, proračun koji je u interesu građana grada Zadra jer ne želim niti mogu prihvatiti odgovornost za 4,5 milijuna eura koji su nam dotirani iz eu fondova za gradnju četiri vrtića, da ostanu neiskorištena, ili ne daj Bože propadnu – naglasio je Dukić te podsjetio da je vijećnicima poslao pismo s konkretnim brojkama.

Podsjetimo u pismo Dukić naglašava kako je istekao je rok za završetak postupka evaluacije javne nabave za radove na izgradnju DV Pčelica. Bez proračuna, sa zakonskom obvezom financiranja isključivo nužnih rashoda, Grad Zadar ne može iskoristiti dodijeljena sredstva koja su na raspolaganju sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za Nadogradnju predškolske ustanove Pčelica. Iz istog razloga upitan je početak postupka javne nabave za radove na izgradnji DV Crvene kuće i provedbe projektnih aktivnosti za izgradnju DV Smiljevac , baš kao i postupka javne nabave za usluge projektiranja nadogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića Duga te provođenje svih drugih obveznih projektnih aktivnosti.  

Joso Nekić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo, naglasio je kako su zbog nedostatka mjesta za jasličke skupine ipak odlučili otvoriti nedovršeni DV Pčelicu.

Inače, u DV Sunce, DV Radost i DV Latica došlo je ukupno 804 prijava. Od toga broja 159 prijava nemaju uvjete, upisane djece ukupno je 340, a neupisane 305. Dio djece upisat će se u privatne vrtiće stoga bi krajni broj neupisane djece u vrtiće bio ispod 150, izvijestila je Mirjana Miočić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce.

Stefani Mikulec Perković, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove, istaknula je da ovakvu mogućnost financiranja gradnje vrtića Zadar više neće dobiti, a prijeti nam i scenarij plaćanja penala odnosno primjena financijske korekcije do 100 posto prihvatljivih troškova ugovora. 

Dukić je zaključio i naglasio da je sve ovo posljedica nedonošenja proračuna. Prozvao je vijećnike za ovu situaciju te još jednom apelira na njih da riješe ovu zavrzlamu jer on odgovornost neće preuzeti.

Dodajmo i kako je Dukić uputio molbu Hrvatskim cestama sa se raskrižje Žmirići ne zatvara do jeseni.