Početna LIFESTYLE U Gradskoj knjižnici predstavljena prva tiskana slikovnica učiteljskog studija Sveučilišta u Zadru...

U Gradskoj knjižnici predstavljena prva tiskana slikovnica učiteljskog studija Sveučilišta u Zadru ‒aktualno o brizi za okoliš i COVID-u 19

Prva tiskana slikovnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru ,,Planet Zemlja ‒ naš dom“ predstavljena je u Gradskoj knjižnici u Zadru 19. studenoga 2021. u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Studentskog zbora i Gradske knjižnice Zadar. Autorice slikovnice studentice su V. godine učiteljskog studija, buduće učiteljice, Nikolina Matić i Katarina Pavić, a slikovnica je nastala u akademskoj godini 2019./2020. u okviru kolegija Medijska kultura pod mentorstvom Jelene Alfirević, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, koja je ujedno i glavna urednica slikovnice.

Ekološka, tzv. zelena slikovnica (klimatske promjene, okoliš i COVID-19)

U kovid-vremenima, kada brojni znanstvenici diljem svijeta govore o klimatskim promjenama ističući povezanost razvitka koronavirusa i nebrige o okolišu, ove studentice ilustrirale su i napisale slikovnicu koja izravno kritizira globalno onečišćenje planeta Zemlje zbog nebrige ljudskog faktora o prirodi. Osim toga, ova prva tiskana slikovnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru vrijedan je prilog autorica, studentica Matić i Pavić hrvatskoj dječjoj književnosti ‒ istaknula je prof. urednica Jelena Alfirević, koja je predstavila slikovnicu. Prof. Alfirević nastavila je: U vrijeme kada Greta Thunberg, međunarodno poznata švedska djevojčica i ekološka aktivistkinja (rođ. 2003. godine) ispunjava sadržaje ,,mass“ medija, aktualizirajući društvenu zbilju, ove vrijedne studentice napisale su slikovnicu koja se može znanstvenoteorijski klasificirati kako ekološka, tzv. zelena slikovnica, a ujedno problemsko-biblioterapijska slikovnica, jer potiče rješavanje problema, s naglaskom na ideju o promjeni mišljenja i ponašanja pojedinaca.

Studentice Katarina i Nikolina govorile su o početcima izrade slikovnice kao zadatku koji im je zadala i na koji ih je potaknula prof. Alfirević na sveučilišnom kolegiju Medijska kultura, i kojoj su sada zahvalne, ma koliko im se u početku zadatak učinio teškim.  Govorile su i o akvarel tehnici, personificiranim likovima životinja, fantastičnim elementima te Instagramu i društvenim mrežama, ističući pozitivne aspekte, ako ih koristimo imajući na umu medijsku  pismenost.

Potom su studentice pročitale slikovnicu prisutnoj publici te svojim snažnim kritičkim glasom poručile djeci i odraslima: Djeco draga, nemoguće je promijeniti cijeli svijet, ali moguće je mijenjati sebe. Svojim primjerom možete poticati druge da se mijenjaju i budu bolji. Ne krivi druge, budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!, potičući ih time na temeljne odgojno-obrazovne humanističke vrijednosti, zbog čega slikovnica ima univerzalnu funkciju. Predstavljanje je bilo popraćeno prigodnim glazbenim dionicama Yanna Tiersena Comptine d’un autre été i River flows in you Yiruma, koje je odsvirao Vice Viduka, dok je program moderirala Petra Kurilić, također studentica učiteljskog studija.

Prva slikovnica učiteljskog odjela nikako nije malen uspjeh, ni za Odjel, ni za Sveučilište!

Urednica Jelena Alfirević zaključila je kako ne skriva oduševljenje i ponos što su Nikolina Matić i Katarina Pavić upravo njezine studentice i što su autorice prve tiskane slikovnice Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, što nikako nije malen uspjeh, ni za učiteljski odjel, ni za Sveučilište! Profesorica Alfirević stoga je završila: Neka poruke večeras izrečene u slikovnici Planet Zemlja ‒ naš dom još dugo – kao opomena važnosti očuvanja prirode i vrijednosti malih stvari – žive zadarskim ulicama i u našim srcima, pronoseći ljepotu prirode i ljepotu života, kakvu samo dječja srca istinski znaju prepoznati. Zato nam svima želim da češće gledamo svijet iskrenim i dobronamjernim očima djeteta, očima Matilde i Josipa iz ove prve slikovnice Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru, i unatoč društvenim neprilikama u kovid-vremenima, kojima upravo svjedočimo.