Početna KULTURA U HNK Zadar stiže Nabokova “Lolita”

U HNK Zadar stiže Nabokova “Lolita”

Kontroverzan roman Lolita ( 1955.), jedno od najvažnijih književnih djela druge polovice prošlog desetljeća, ponajprije je poznat po buri koju je izazvao na tadašnjoj relativno konzervativnoj književnoj sceni te po tome što je prvi u naše rječnike uveo pojam žene-djevojčice.

Iako je prošlo gotovo sedamdeset godina od njegovog objavljivanja, aktualnost ovog romana ne jenjava. Dapače, u današnjoj političkoj klimi, ona je važnija nego ikad. Priča o sredovječnom  muškarcu (Humbert Humbert) koji gubi moralni kompas i pronalazi ljubav svog života u 12-godišnjoj djevojčici po imenu Lolita, prekršila je nebrojene konvencije i tabue. Njihov izopačeni odnos često se doživljava kao  metafora za sudar starog i novog svijeta, oronule stare Europe i mlade i provokativne Amerike. Kultura otkazivanja, pitanje pristanka, autonomija djece i društvo koje pod krinkom slobode dvadeset prvog stoljeća opravdava svoje izrazito problematične težnje, samo su neke od teme koje problematizira ova predstava. Lolita nije predstava o grijehu, već saga o opsjednutosti, zaljubljenosti i samokažnjavanju.

Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da osigurate svoje mjesto na vrijeme. Ne propustite premijeru “Lolite” u četvrtak, 11. travnja, te izvedbu u petak, 12. travnja, s početkom u 20:00 sati. Ulaznice za izvedbu su u prodaji na blagajni HNK  Zadar i  online na https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/lolita-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-638392/event.html